ПАНА КОТА"МЛЕЧЕН КАЛЕЙДОСКОП"


Пана кота - нежният сметаново-желатинов крем ,"идва "от италианския град Пиамонте. Понятието "Пана кота"  в превод означава "Варен крем". Първоначално пана кота се е приготвяла само от сметана и
,колкото невероятно  да звучи,рибени кости, които в последствие се заменят с желатин .
Днес преобладава мнението ,че пана кота е един от най-вкусните и  желани десерти ,не само в Италия,но и в цял свят.


Когато реших да направя вариант на пана кота, исках да адаптирам този десерт към моето светоусещане за нещо нетрадиционно , вкусно и красиво.
Обичам да използвам маскарпоне  при направата на различни десерти  и за това се спрях  на него, все пак пана кота е италиански специалитет.
Реших сметаната да бъде лека,но накрая се спрях на кондензирано мляко от 12%.
Исках още да съчетая вкус и външна визия. Видях в кулинарния  сайт Поварёнок предложения за съчетание на различни  по цвят желета.Това ми хареса и реших да съчетая различни цветове и вкусове в моята пана кота.
Розов цвят планирах да получа от малиново  сладко чрез отделяне на плодовете и прецеждане.За жълт цвят  ми послужи куркума.Зеленият цвят беше черешката на тортата,защото се спрях на зеления чай /Матча/, който изучавам от известно време и вече използвам в някои от сладкишите си.


Съчетавам вкуса на матча, доста специфичен, с аромата на мента и лайм.Това ми се видя доста подходящо и за този десерт. 
Най- голямото предизвикателство за мен беше поставянето на чашите с десерта под различни наклони ,
 за да се получат цветните ефекти.При това чашите,след поставянето на всеки цвят,трябваше добре да се закрепят в съд  и поставят в хладилника. И като започна едно закрепване на чашите с каквото ми попадне - кърпи , кухненски гъби, за да не се измести чашата докато сместта се желира. Шест пъти полагане на нов цвят,чакане да се желира и накрая- Еврика  ... Не снимах цялото това приключение,не беше подходящо за всеогледание. Но затова пък снимах после една празна чаша





Ето така трябва да бъде даден наклон
След като приключих с приготвянето на изделието и презентацията му, реших да го оставя да "чака "ред за публикуване, но моята ученичка Йоана, доста запален фен на кулинарията ,със собствен блог,поиска да види моето творение и затова го публикувам,изоставяйки започнатото друго свое изделие. 
За приготвянето на моята пана кота са нужни следните:

Продукти
250мл. маскарпоне; 400мл. кондензирано мляко с 12% масленост.
100 гр. бял шоколад; 2 с.л
 мед; 60 мл.  вода; 20 гр.
желатин ; ванилия за бялата смес
За оцветяване на сместта:
4 ч.л. сладко от малини; 1 ч. л. куркума;
2 ч.л. матча+ сока от 1/4 лайм и 2-3 капки ментов екстрат  или нарязано на дребно стръкче мента.
 Приготвяне:
Млякото се загрява до кипване и в него се поставя шоколада,начупен на парчета.Маскарпонето се смесва с меда. Желатинът се разтваря в загрятата вода и се разбърква до стопяване в течността.Леко изстиналото мляко се прибавя към маскарпонето, към което се добавя и желатиновата смес.
Цялата смес се разделя на четири части.Първата остава бяла и към нея се добавя 1 пакет ванилия
Вторта се оцветява в жълто. Третата се смесва с матчата ,лайма и ментата. Към четвъртата се прибавя отцеден сироп от малиновото сладко.
Най-напред се поставят в чашите 3-4 л.  например от жълтата смес и чашите  се поставят в наклонено положение както е на снимката.Може да се използва общ съд за 2 чаши или всяка чаша да се сложи в отделен съд.Трябва добре да се закрепят чашите в съда и да се поставят в хладилника за да се желира сместта.След това се слага от бялата смес върху жълтата без да се променя положението на чашата. След желиране чашата се слага на срещуположната страна и се поставя от розовата смес. След желиране върху розовата смес се слага отново бяла смес.След желиране чашите се изправят и се налива зелената смес. Изчаква се да се желира и накрая се слага останалата бяла смес. Ако смесите  в съдовете се желират докато се изчаква желирането в чашите се разтопяват отново и така до завършек. Ако чашите са зацапани при слагането на отделните цветове,това не е проблем. Следващият цвят закрива всичко.Вместо естествените оцветители може да се използват сладкарски бои.





Ако се слага в по-малки чаши , общо излизат четири чаши с вкусна пана кота.
Ако някой много иска да направи този толкова красив десерт ще осигури : Добър апетит  на своето обкръжение.













Коментари

  1. Красиво и вкусно.Отнема доста време за приготвяне,но си заслужава труда.Успех в нови начинания!
    Астор-Рекс

    ОтговорИзтриване
  2. Красиво и вкусно.Отнема доста време за приготвяне,но си заслужава труда.Успех в нови начинания!
    Астор-Рекс

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря,Астор! Наистина си заслужава труда.Интересно е когато има предизвикателство.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации