ТОРТА ЕКЛЕКТИКА

                       
                    

                 



Идеята за тази торта е повлияна от една рецепта  за чизкейк,публикувана в кулинарния сайт "Поваренок". Реших да адаптирам технологията описана там,към моите виждания в кулинарията.Нарекох това,което се получи в последствие ,Торта Еклетка. 

Понятието "еклектика "не се среща само във философията.Общо взето означава смесване на различни елементи без точно установени правила.Моята еклектика се оказа впечатляваща,въпреки че лансира нетрадиционна конструкция,вписани един в друг различни блатове и съвместяване на различни вкусове.

От дълго време изучавам приложението на японския зелен чай/матча/ и освен използването му в чайните церемонии, днес успешно се прилага и в сладкарството.


Не зная защо ми хрумна,но реших да  приложа този продукт точно в тази торта, в съчетание на аромат на мента и  лайм.Исках тортата да бъде лека и наситена с цитрусов вкус и аромат.

Всеки етап от приготвянето на тази вкусотия беше предизвикателство и внимателно обмисляне на пропорции  и дозировка. Лесното тук е,че нищо не се пече,а за основа ми послужи готово руло,от тези които предлагат в Лидл.
Важен момент е подготовката на формата. Моята е с подвижен ринг. На дъното трябва да се изреже и сложи хартия за печене,защото тя ще предпази от залепване на блата за дъното на формата.Отстрани, от вътрешната страна на подвижния ринг, трябва да се постави ацетатна  хартия,за да не залепнат желираните блатове,дори частично за стените на ринга.
Още по-важно е количеството на желатина. Когато не съм сигурна каква ще бъде гъстотата на желиращата се смес ,преди да я поставя във формата я оставям да се желира и после разтопявам и поставям.
И в крайния резултат най-впечатляващ беше моментът когато извадих тортата от формата.




Красиво кулинарно приключение.Струваше си усилията и изразходваното време. 
Ето през какво преминах ,за да направя тази торта.


ПРОДУКТИ

Основа:
Готово руло
За млечния блат:
600 гр. рикота; 200млл. подсладено кисело мляко; 300 млл вода;50 млл. мед; 2лс.л.конфитюр от цитрусови корички; 
2ч.л. зелен чай Матча ;кора и сок от 1/2 лайм 1-2 стръкчета мента ;30 гр.  желатин.
За плодовото желе:
300 млл.сок от портокал;500 млл. вода:3с.л. конфитюр от портокалови кори;50 млл. мед; 20 гр. желатин
За украса на тортата:
Сметана 200 мл; 50 млл мед ;шоколадови  фигурки

ПРИГОТВЯНЕ:

Формата се подготвя като на дъното и се поставя хартия за печене, а от страни ацетатна хартия,за да не се залепят блатове те за стените и дъното на формата.
Рулото се нарязва на шайби,които се подреждат на дъното на формата Една част от шайбите се разполовяват и подреждат като бордюр около страничния ринг на формата.


Млечната смес се приготвя като рикота та се разбърква с меда и киселото мляко.Водата е топла ,но не вряла и към нея се прибавя желатина, който преди това е разтворен в 50 млл. вода.Всичко това се прибавя към млечната смес и се разбърква.Половината смес се отделя в друга купа.Едната половина,към която се прибавя конфитюра се слага във формата.Оставя се  в хладилника малко да се желира,но не напълно.Към втората смес
се прибавя матчата,кората и сока от 1/2 от лайма и наситнената мента,които преди това са разтворени в малко от сместта.Веднага след това се поставя стреч-фолио върху формата,а средата на сложната вече смес се притиска от малък съд,в който е поставена чаша с вода,за да се образува след желирането кръгъл отвор,в който ще се налее плодовото желе.

Формата се слага в хладилника  до пълно желиране на сместта.След като се извади и освободи от притискащите съдове,в образувания отвор се слага плодовото желе,което се приготвя по същия начин както млечната смес от посочените продукти.



След като цялата повърхност на тортата се покрие с желето се слага в хладилника.След пълно желиране,тортата се освобождава от формата и се украсява с разбита сметана




Участието в това приключение си струва,всяка секунда в него.
Ако решите да участвате ,ще се насладите на своя:ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

  1. Може би прави впечатление наличието на продукти,които не съм обявила.Да,това са кръгчета от портокал и целувки маршмелоу.Това обаче се оказа неудачно според мен,преди всичко защото наруши малко конструкцията и затрудни рязането на тортата.Колкото и да отива на торта с такова име"ЕКЛЕКТИКА",все пак е прекалено.Според описанието което вече направих ,тортата ще стане чудесна.

    ОтговорИзтриване
  2. Философията на една торта.Изглежда е не само вкусна както е красива,но и лека.

    ОтговорИзтриване
  3. А от къде се купува матча и скъпа ли е?
    Астор

    ОтговорИзтриване
  4. Философията на една торта.Изглежда е не само вкусна както е красива,но и лека.

    ОтговорИзтриване
  5. Силно ме впечатли с поредния кулинарен шедьовър. Много се гордея с теб. Продължавай все така и се надявам някога да опитам твоите кулинарни произведения, които описваш в блога си, защото и всички останали, които съм опитвала са достойни да публикуваш в блога си.

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря за коментара.Наистина тази торта претърпя доста философски размишления.Горките продукти през какъв катарзис преминаха.Но накрая Добър финал.

    ОтговорИзтриване
  7. Астор ,Матча е скъп продукт ако е качествен.Но може да се намери в био магазините.Аз го купих от един сайт след дълго ровене в Интернет пространството.

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ти, мила Геве! Ще направя отново тортата.Голямото предизвикателство за мен ще бъде как ще я приемете след някои промени.В приятна приятелска компания и настроение ще я видим тогава тази необичайна торта.А за другите ми кулинарни рожби времето е пред нас.

    ОтговорИзтриване
  9. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации