МЕГА БАНИЦА С ПРАЗ ЛУК И СИРЕНЕ




Наричат тази турска фурна"Барабан"заради формата и , но аз бих я нарекла "Хаос", митологичен изказ за големината. Имам предвид ,че фурната побира тава от 50 литра. Като бездна е.







 Първоначално слагах в нея зеленчуци за консервиране.






Когато намерих време реших да направя баница.
За точене или теглене на кори и дума не можеше да става,защото цял ден щях да точа , за да напълня голямата тава на фурната. Затова взех 3 пакета кори за баница за всеки случай. Още не мога да повярвам, че отидоха и трите пакета. И така, получи се хубава баница и мислех,че трябва да поканя цял полк за нея, но нямаше нужда.Няколко човека добре си похапнаха.
Ето и продуктите за тази мега баница.

ПРОДУКТИ

3 пакета кори за баница "Фамилия"
400мл.кисело мляко+1ч.л.сода бикарбонат
200 гр. брашно
15 гр . бакпулвер
250мл. олио
150мл. газирана вода 1ч.л.сол
6 яйца

За плънката

4 броя праз лук 
400гр. смес от сирене и извара
допълнително олио за мазане на корите


ПРИГОТВЯНЕ



Приготвя се праза, като се нарязва на дребно и към него се прибавя сол на вкус. 
Сиренето и изварата се смесват.



Кексовата плънка се приготвя като киселото мляко се смесва със содата. Прибавят се яйцата.


Разбърква се с миксер. Прибавя се и газираната вода. Брашното се смесва с бакпулвера и се слага в сместа.


Разгъват се корите Една кора се маже с кексовата смес.
 Прибавя се сирене и праз лук.


Използвам техниката за навиване на кората на пръчка от закачалка Когато кората се навие се събира на средата и нагънатата кора се изхлъзва от пръчката и се подрежда в тавата,която е вече подмазана.


След като се поставят корите от първия пакет и част от втория се продължава само със плънка от праз лук. 
За третия пакет се променя технологията. Използва се плънка от сирене и кексова смес,която се ръси върху корите. Всяка кора се навива на руло. Последното се дели на две.Всяка част се навива като охлюв и се подрежда в тавата. Когато корите се изчерпят ,тавата се слага в загрята фурна и се пече на 300 °C до готовност на баницата.


Изважда се и се покрива с кърпа.





Така се получава баница и с различни плънки.



ДОБЪР АПЕТИТ!




Коментари

Публикуване на коментар

Популярни публикации