СЛАДКИ" СНЕЖНИ ТОПКИ"


Сладките са доста популярни в интернет пространството. Преди известно време Криси Табакова, администратор на кулинарната група "Вкусотийки", ги публикува в групата. Стори ми се нещо познато. Прелистих кулинарните тетрадки на майка ми и видях рецепта там. Когато споделих това с Кристина,тя отговори,че е получила рецептата от една баба. Имаше малка разлика от сладките на майка ми. Вместо с прясно мляко, сладките на Криси бяха с кисело мляко и вместо с орехова плънка ,Кристина беше сложила локум. В този вариант с локум и кисело мляко ги срещнах в доста рецепти от интернет пространството.
Неотдавна имах повод и ги приготвих по мамината рецепта. Станаха много сполучливи. Сестра ми ми гостуваше тогава и успях с нейна помощ, да направя повече снимки на отделните моменти на приготвяне на сладките. Когато съм сама, с една ръка да демонстрирам, с друга да снимам е по-трудно.

ПРОДУКТИ

250 гр. краве масло
3 жълтъка
1/2 ч.ч.прясно мляко
1с.л.захар
350 гр. брашно
40гр. нишесте
15гр.мая за хляб
лимонова кора
1 ампула ванилия

За плънката

3 белтъка 
1ч.ч. смляни орехи
2 с.л. какао
1/2 ч.ч. пудра захар
1ч.л. канела или ромова есенция

За овалване на сладките

пудра захар, смесена с ванилия.

ПРИГОТВЯНЕ


Брашното се пресява с нишестето. Прибавя се маслото нарязано на късчета. Меси се до образуване на маслени трохи.


Прибавят се жълтъците.
В прясното мляко се разтваря маята и захарта. Прибавя се към сместта




Омесва се средно меко тесто. 


Разделя се на 5 части , от които се оформят топчета. Поставят се в хладилника за 30 минути. 
През това време се приготвя плънката.


Към смляните ядки се прибавят какаото и аромата. Белтъкът се разбива на сняг и се прибавя към сместта.


Смесва се внимателно.


Всяка  една от петте топки се разделя на 6 -7  по-малки топчета. Всяко топче се разплесква на едната длан.


Поставя се от плънката и се оформя ново топче с плънка.


Топчетата се подреждат в тава,върху хартия за печене


Пекат се в загрята фурна на 160°C около 15 минути.


Всяко топче се овалва в пудра захар примесена с ванилия.


Разрез на топче.


Получиха се 35 топчета


ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации