МОЯТ ВАРИАНТ НА ТОРТА КИЛИМАНДЖАРО




Килиманджаро ,  е един от най-достъпните гиганти на планетата.
Ако отидете в Гренландия, със сигурност ще има повече сняг. Но да изживеете една седмица жарко африканско лято, гарнирано с най-голямата порция сладолед, която можете да си представите – колкото цял вулкан, това може да ви се случи само на едно място – Килиманджаро!  


Когато за първи път видях торта Килиманджаро във видеоклипа на Ирина Хлебникова,се замислих за знанията си по География от преди повече от 40 години, когато сме изучавали световна география. Спомням си само,че се намира в Африка и не е 



чак толкова висока в сравнение с наши планини- 5892 метра.


Информацията , която допълнително узнах ме заинтригува и подбуди любопитството ми.
Килиманджаро като планински масив е на територията на Танзания  и е образуван от три угаснали вулкана- Шира, Мауензи и Кибо.


Това обяснява нетрадиционната форма   



 на тортата, която в  много варианти , в средата на най-високата си част, има огнени плодове,символизиращи вулканичната природа на планината.




Така онова, с което най-много ме привлече тази торта беше конструкцията наподобяваща обекта, на който беше назована.-скалните върхове, ледената "шапка"и кратера в средата ,който наподобява угаснали и все пак възможни бъдещи вулкани. 
Опитах се да узная каква е историята на тази торта. И кой е първият и конструктор. Ирина Хлебникова беше написала, че рецептата и е оригинална, но само това- нищо повече. Попаднах на версия, според която някакъв петербургцианец направил торта , за да опише планината на своята дъщеря, но не се знае дали това твърдение е вярно. 
В интернет пространството има много варианти на тортата и повечето са на руски кулинари. Но всички те имат почти една и съща рецепта и някакви дребни интерпретации на пълнежа на тортата. Конструкцията е една и съща. Вида на тортата е напълно еднакъв във всички изображения. Осем-дванадесет или шеснадесет триъгълника, наподобяващи върховете,оранжави или червени плодове в средата , представящи вулканичната дейност и "ледена шапка"направена от пудра захар.
Аз реших да спазя конструкцията, но нещо да променя. И вместо пудра захар на върха и шоколад в основата, направих сметанови розички в бял бежов и тъмнокафяв цвят с помощта на какао. Получи се нещо различно. Все пак трябваше да различа моята торта от тази на другите. 
Използвах и шоколадови капки, които обаче трудно се забелязват. 
Онова, което сгреших все пак, е изборът на сладкарска сметана за украса пред растителната, с която се моделира по лесно. И самите фигури са по-изящни.
Но все пак не съм майстор сладкар- аз съм любител.
За мен е важно, че осъществих идеята си за нова визия на тортата и малки реконструкции на съдържанието и!

ПРОДУКТИ

За блатовете

130 гр. брашно
5 яйца
50гр. масло
30 гр.какао
5гр. бакпулвер
1 ампула ванилия
100 гр.захар

За крема 
400 гр. заквасена сметана
400 гр. сладкарска сметана
250гр.маскарпоне
20гр.желатин
120 гр. захар
1 буркан компот от праскови
1 ампула ванилия

За декорация

400 гр. сладкарска сметана
4 с.л.пудра захар 20гр. какао
шоколадови капки
1 прясна праскова
1ч.л.желатин 3 с.л. вода за гланциране на прасковите

ПРИГОТВЯНЕ

Яйцата се разбиват със захарта до пухкав крем, докато сместа удвои обема си. Прибавя се ванилията. Към брашното се прибавя бакпулвера и какаото и се разбърква. Сместа е  и пухкава и затова сухите съставки се добавят лъжица по лъжица и се разбърква бавно. Накрая се добавя разтопеното масло също постепенно. 
Сместа се излива във форми за печене, от фолио-3 форми от алуминиево фолио.
Размерът им е около 26 см. 
Всичко се пече едновременно в загрята фурна на 180°C около 12 минути . Но всяка фурна е различна и трябва да се проверява с клечка. 
Блатовете се слагат върху решетка , за да се охладят. Моите стояха доста дълго и затова рязането ми бе доста внимателно.



Първият блат се поставя във форма за торта на дъното.


Сиропира се с компота с помощта на четка.Сиропирането с лъжица може да доведе до слагане на повече сироп и блатовете да се разводнят.


Вторият блат се изрязва с чиния,за да се намали диаметърът му.


Изрязаният обръч се поставя върху първия блат за борд, който също се сиропира.




Нарязват се плодовете от компота и се поставят настрани.


Подготвят се продуктите за крема.
Заквасената сметана и маскарпонето се смесват. Прибавя се и захарта.
Желатинът се разтваря в 200 мл от сока на компота. След 10 минути се поставя в микровълнова фурна за 30 секунди или на водна баня на котлона.


 След като се разтвори в течността и се охлади се  добавят 2 лъжици от сметаната и маскарпонето и получената бяла смес ,както е на изображението , се прибавя към сметаната и маскарпонето.


Разбърква се.


Течната сладкарска сметана, добре охладена , се излива в съд, който от своя страна се поставя в друг по-голям, в който е налята ледено студена вода.Така сметаната се разбива по-бързо. А на нас ни е необходимо бързо действие защото желатинът започва да стяга.


Когато сметаната е добре разбита към нея постепенно се добавя другата смес, в която сме сложили желатин. Разбърква се добре.


Поставят се и плодовете от компота. И отново се разбърква добре.


Най -напред се поставя от сместта в образуваният от борда луфт. Разнася се тънък слой и върху борда.


Поставя се най-малкият блат в средата, а около него се подреждат триъгълници,които са получени от разрязване на последния блат.Най -напред блата се разрязва на две, след това на четири ,а всяка четвъртинка се разделя на по три триъгълника. Така се получават общо дванадесет триъгълника, които се подреждат около блата, поставен в средата. Останалата смес се разполага в образуваното празно пространство от блатове и се запълва цялата площ. Когато се достигне на 2/3  от височината на триъгълниците, сместа се заобля, за да се получи купол, в средата на който се подреждат нарязани на тънко късчета прясна праскова.



Връхчетата на триъгълниците,които не са сиропирани се доближават внимателно към купола. 


Прасковите се намазват с четка с желатин, получен от посочените продукти.


Накрая тортата се декорира с разбита сметана,която се разделя на три- бяла, бежова получена с добавка на 1/3 от какаото и тъмно кафява, получена от 2/3 от посоченото какао.


Тортата отново се слага в хладилника, за да стегне сметаната.


Отделни елементи от тортата.


ДОБЪР АПЕТИТ!






Коментари

Популярни публикации