ЛЯТНО КИСЕЛО ЗЕЛЕ С ФАЗАН


Типично за лятото е прясното зеле. Но понякога ни обхваща носталгия за киселото и ароматно зеле грижливо съхранено на хладно. Тогава се сещаме да бабината или мамина технология за приготвяне на кисело зеле, което да сготвим и през лятото. 
Такава практика има сестра ми и всяко лято си приготвям малко количество зеле по нейната технология. И като добавим съхранения дивеч във фризера се получава чудесно лятно ястие.


ПРОДУКТИ

1 голяма глава кисело зеле
1 птица дивеч или 1 пиле
250 гр.  бекон
1 с.л черен пипер.
2-3 с.л.червен пипер
3-4 дафинови листа
1 люто чушле
100 мл олио

ПРИГОТВЯНЕ



Няколко дни преди готвене се налага зелето. Нарязва се на едри късчета и добре се осолява. 1с.л. сол е достатъчна.

Зелето се поставя в малка кофичка или голяма тенджера. Долива се вода и се слага голяма чиния,която да го ограничава да излиза над водата.



Когато зелето е готово за готвене се отцежда от водата.


Птицата се сварява


и нарязва на порции.


Част от зелето се поставя в тенжерата за готвене. Добавя се черен , червен пипер и олио.
Отгоре се слага дафинов лист.


Подрежда се част от месото и бекона.


Отново се покрива със зеле и подправки. Следва месо и бекон,олио.  Отгоре се покрива само със зеле , което е овкусено с подправки. Слага се и лютата чушка. Зелето се вари 60 минути в тенджера мулти кукър или 30 минути в тенджера под налягане.


ДОБЪР АПЕТИТ!


Коментари

Популярни публикации