МНОГОСЛОЙНИ КИФЛИЧКИ


Понятието многослойни кифлички идва от турската кухня. Срещат се две понятия ; çok katmanlı çörekler и katmer poğoça . 
Не зная кое от двете понятия е по- точно, но кифличките, приготвени по турската технология са неустоими. 
Харесва ми и това,че тестото не втасва първично, а след оформяне на кифличките. Това дава възможност да се спести време и въпреки това са се получат вкусни кифлички.
Когато реших да направя тези малки вкусотийки ,прегледах доста рецепти,но не знам защо нищо не ме впечатли и реших да използвам само технологията на разточване и оформяне на кифличките. Имайки предвид съотношението между продуктите съставих рецепта,която се оказа доста сполучлива. Маже би за това допринесе и италианското брашно  Мanitoba/Farina tin 0/. Купувам го от сайт на българска фирма -посредник,която ми го доставя бързо. Не че не би могло да се получи и от българските брашна, особено с брашно за баници на Софийски мелници,но италианските брашна са с малко повече протеини ,а това има голямо значение за по-добро втасване и качество на крайния продукт.
Може би някой ще каже,че това е заблуждение,но поне аз така усещам качествата на различните брашна. В края на краищата има значение и правилната технология и начина на месене.
Споделям рецептата защото е точна независимо от брашното, въпреки че винаги има + и - . Затова брашно може още да добавяме или да отнемаме. И за да е удобно и за да няма разочарования е по-добре брашното да се слага към мокрите съставки и когато се окаже, че  сместа поема по-малко брашно ,да не се притесняваме,че ще остане брашно. А ако е по-малко,просто да се добави.
Въпреки всичко 
ръководно начало е правилото : две части брашно и една част течности/вода/мляко,яйца и мазнина/   
Да започваме!

ПРОДУКТИ

За тестото

1 яйце и 1 белтък
90 мл.топла вода 
2 с.л. кисело мляко
40гр.масло ,40мл. олио
400гр.брашно
1ч.л.бакпулвер/да по-бързо втасване на тестото/
2 щ.сол

За бухване на маята

20 гр.прясна мая
2 с.л захар
1 ванилиева захар
2 с.л.брашно 

За намазване на корите

 2 с.л.олио

За гланциране на кифличките

1 жълтък
1с.л.олио

За плънката 

250гр.твърд мармалад
орехови ядки

Приготвяне




Най напред приготвяме брашното. Пресяваме го и добавяме бакпулвера и солта. Оставяме настрана. 

Натрошаваме маята и прибавяме и другите съставки/захар,ванилиева захар, 2 с.л брашно и водата/. Оставяме за 5 минути са шупне.


Към яйцето и белтъка прибавяме разтопеното масло, смесено с олиото.


Разбиваме сместа.


Добавяме киселото мляко.


Прибавяме шупналата мая.


Прибавяме брашното на части.


Замесваме меко, но нелепнещо тесто.


Разделяме го на пет части, от които оформяме пет топчета.


Разточваме първото топче на кора с d=20см.


Намазваме кората с олио.


Последователно разточваме и другите топчета и мажем с олио.Последната кора остава ненамазана.


Разточваме петте кори на голяма кора с d= 60-70 см


Разрязваме кората на 16 части. Отгоре върху всяко късче поставяме мармалад и орехова ядка.


Навиваме на кифлички. Получаваме 16 бр. 


Подреждаме върху хартия за печене.


Завиваме със стреч фолио. Кифличките втасват за около 40 мин. 


Включваме фурнатата на 200°С. 


След 10 мин. намаляваме на 180°С. Печем около 25-30 минути или до готовност. Все пак фурните са различни.


Кифличките стават хрупкави отгоре. Ако обичате меки кифлички, покрийте  ги в тавата с мокра кърпа за 5-10 минути.


Кифличките са вкусни за похапване с кафе


или чай. Може и  с други предпочитани напитки.



Кифличките не са сладки,защото захарта е малко,но обилният мармалад е достатъчен за придобиване на сладост.


Така са много приятни да похапване.



ДОБЪР АПЕТИТ


Коментари

Популярни публикации