БАНАНОВИ ПОНИЧКИ С ШОКОЛАДОВА ГЛАЗУРА


Произходът на поничката е доста обсъждан. Въпреки че точното място, време и лице, отговорно за създаването на поничката, са неизвестни, има няколко събития около историята ѝ, които са доста любопитни.

Историята показва, че холандците приготвят мазни кексчета още през средата на 19 век. Тези ранни понички са били просто топки от тесто, пържени в свинска мас до златисто кафяво. Тъй като центърът на тези кексчета не е ставал готов толкова бързо, колкото и навън, те били пълнени с плодове, ядки или други пълнежи, които не са изисквали готвене.

Тъй като холандските имигранти започнали да се заселват в САЩ, те продължили да правят своите olykoeks, където са били повлияни и от други култури, докато стигнали до днешните понички.

Първоначалното решение за суровия център, а именно да се пълни с някакъв пълнеж, било изместено от Хансен Грегъри, американски корабен капитан. През 1847 г. Грегъри решава този проблем чрез пробиване на дупка в центъра на топката тесто. Така той елиминирал проблемния център.

Една доста митична версия за откритието на Грегъри гласи, че идеята му е дадена насън от ангели. Макар да има още версии около самото измисляне на дупката, делото безспорно се приписва на този капитан.

През 1920 г. роденият в зРусия имигрант Адолф Левит създава първата автоматизирана машина за понички. Футуристичният автоматизиран процес за правене на понички бил представен на Световния панаир в Чикаго през 1934 г. Панаирът рекламирал поничките като хита на Века на Прогреса и те станали за миг кулинарна сензация в цялата страна.

Понастоящем поничките са любима храна за милиони хора по целия свят.

Аз не изпитвам особено влечение към поничките по редица причини.

Правят се бавно, пържат се в много мазнина,доста калорични са.

Наскоро обаче ми попадна една рецепта за печени понички.

Имаше доста съждения за вредата от тестените изделия,особено пържените. Така или иначе продктите ми допаднаха. Кокосова захар и масло ,ядково мляко и малко количество в дозата.

Записах си рецептата,защото не разполагах с форма за понички. 




Когато се сдобих с такава и то случайно моя приятелка на ,която помагах за написване на есета,ми донесе доста хубавичка форма за 6 понички.

Рецептата беше за 7 понички,но можеше да изпека една във формичка за мъфини.

И така когато ми дойде музата за правене на сладкиши приготвих сладкишчетата.

Рецептата включваше съвсем опростена технология за разбъркване на ръка на продуктите и аз реших да забъркам всичко в каната на блендера.

Оказа се много лесно и бързо да се приготви тестото. Цялото тесто се побра в 6 -те гнезда за понички.

 Още по-лесно беше и с печенето.

Накрая се получиха чудесни бързи и вкусни понички.

Споделям рецептата.


ПРОДУКТИ

1 банан

2 малки по размер яйца

65 гр.кокосова захар

60 гр.кокосово масло

30 мл.овесено мляко

120 гр.брашно

1 препълнена ч.л.бакпулвер

1ч.л.канела

1ч.л. ванилия


ПРИГОТВЯНЕ

За шоколадовата глазура

1/2 бял.шоколад /50гр./

1/2 черен шоколад/50гр/



1.Фурната се включва на 180°С с вентилатор. Яйцата се поставят в каната на блендера.



2. Прибавя се и захарта. Разбива се до разтопяване на захарта. 

3. Слага се и разтопеното кокосово масло и млякото.

4. Накрая се добавя и банана нарязан на парчета. Разбива се отново до гладкост.



5. Получената смес се излива в купа.



6. Прибавят се сухите съставки-брашно пресято с бакпулвера,канелата и ванилията.. Разбърква се.



7. Сместа се разпределя във формата за понички.



8. Пече се 15 минути. Поничките се изваждат след 5 минути като фурната е изключена. Охлаждат  се добре извън формата.



9. За глазурата шоколадите се начупват директно в гнездата на формата, която се слага на 50°С във фурната за 10 минути.



10. Шоколадът вече се е разтопил. Разбърква се, за да се разпредели по дъното.

11. Поничките се връщат и се потопяват в шоколада в положение, в което са се пекли.

12. Престояват на хладно към 1 час или докато се стегне шоколадът.



13. Вече са готови за похапване.






14. Може да се поднесат с кафе.



 

ДОБЪР АПЕТИТ!



Източник  https://www.dessertsvalley.com/post/%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8?fbclid=IwAR1riB5MMxSb5IRoPjq5cZdRVmgfLT9ftad_W7z9j8rMLmrlZYucXughNH8

Коментари

Популярни публикации