КОЛЕДНИ МАСЛЕНИ БИСКВИТКИ С ВАФЛЕН ПРИНТ


В навечерието на Коледа наред с други сладкиши направих и маслени бисквити с   вафлен принт. Приготвяла съм подобни сладкиши и за Великден.
Като идея тези сладки са хубава изненада, особено за любителите на красиви изображения. 
За съжаление предлаганите  принтове от сладкарските къщи не са много цветово наситени, бледи са не толкова впечатляващи.
Тази година преровех доста сайтове, за да избера нещо по-ярко и впечатляващо.
Когато получих поръчката не бях удовлетворена напълно,  но все пак изображенията бяха интересни и до известна степен създаваха настроение.
Много трудно се залепиха с меда за бисквитката, но и аз бях упорита.
За по-голяма свежест украсих с айсинг и захарни фигурки.  Повече информация относно приготвянето на подобни сладки може да прочетете тук
Една част направих за приятелка ,с която си помагаме, други ще подаря на близки.
Много често ме питат яде ли се картинката. Да,това е лист от пресована вафла, на която са принтирани изображения оцветени със сладкарски бои.
Но ако искаме да избегнем консумацията, просто отделяме картинката.
Ако някой все пак желае да направи подобни бисквитки споделям рецептата!

ПРОДУКТИ

250 гр. брашно
100 гр. краве масло
120 гр.  пудра захар
1/2 ч.л.бакпулвер
1 пакет ванилиева захар
1ч.л. канела
1с.л. кисело мляко
1 яйце

За залепване на картинката

малко вода
мед

Айсинг

1 белтък
170 гр. пудра захар
2ч.л.лимонов сок


ПРИГОТВЯНЕ



1. Брашното се пресява с бакпулвера.


2. Прибавя се захарта смляна с ванилиевата захар.


3. Слага се канелата.


4. Маслото се нарязва на парчета и се добавя към брашното.


5. Меси се докато се получат маслени трохи

6.  Слага се яйцето разбито с киселото мляко

7.  Омесва се средно меко тесто,което се разделя на три и разпределя в три торбички.  Прави с оглед на това когато се разточва 1 част,другите да продължават да се охлаждат.  Прибира се в хладилника за 30 минути. 
8. Взима се първата торбичка и тестото се разточва на 1/2 см. дебелина. Изрязват се сладки с ринг=на 5 см. Сладките се подреждат в тава върху хартия за печене и отново се слагат в хладилника за 10 минути. През това време се разточва и оформя следващата торбичка с тесто.


9. Охладеното тесто се пече във фурна загрята на на 170°С около 10 минути или докато краищата на сладката се зачервят.
Така сладката ще бъде по-устойчива,защото при лепенето на картинката все пак се упражнява натиск.

10. След като се извади тавата от фурната сладките престояват още 10 минути.

11. Могат да се подредят в поднос или чиния, където престояват още 6-7 часа преди да се залепи картинката.



12. През това време се изрязват картинките. 


13. И се приготвя айсинга.
За него белтъка се разбива на пяна. Прибавя се лимоновият сок и захарта на части. Разбива се до получаване смес с консистенцията на  тесто за целувки.



14. Картинките се залепват като се навлажняват леко с вода от обратната страна на изображението с клечка за уши. Преди това сладката се маже с меда. 


15. Айсингът се поставя в шприц с тънък накрайник и се украсява по края на сладката. Прибавят се и захарни фигурки за декорация.


16. Бисквитките престояват така подредени една до друга с малко растояние,за да се втвърди айсинга.


17. Готови са за опаковане.


18. Опаковат се в пликчета.


 19. Готови са подаряване.



ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!

Коментари

Популярни публикации