КОЛЕДНИ МАРЦИПАНОВИ БАСТУНЧЕТА




Кога и как са се появили  коледните баснунчета?
Широко разпространено е мнението, че захарните бастунчета, които по-рано са били обикновени прави пръчици, са получили извитата си форма от немски хормайстор. 
Историята разказва, че една вечер по време на служба децата били много непослушни – вдигали шум, създавали суматоха и не обръщали никакво внимание на хормайстора. За да ги накара да стоят мирни и тихи по време на церемонията за Коледа, той им подарил по една дълга бяла захарна пръчица. Раздаването на бонбони в църквата обаче се считало за светотатство. Затова хормайсторът прегънал захарните пръчици в единия им край, за да изглеждат като пастирски бастун и така им придал религиозно значение. 
В католическата църква Исус се счита за добрия пастир и така обикновените захарни пръчици се превърнали в свещен символ. Бастунът се приема и за символ на пастирите, дошли да посетят младенеца Исус.

Захарните бастунчета стават много популярни в САЩ през 1847 година, когато емигрант от германско-шведски произход решил да ги използва за украса на коледната си елха. Идеята му бързо се разпространила и много скоро се превърнала в своеобразна коледна мода.

Около 1900 година захарните бастунчета започват да се появяват в добре познатия ни и днес вид – на бели и червени ивици. Преди това били само бели. А добавеният аромат на мента и канела ги превърнал в една невероятно вкусна и устойчива коледна традиция, дори и у нас през последните години.

Коледните бастунчета са доста актуални тази година, въпреки че не са слизали от коледната сцена.  Но сега навсякъде изобилства от тях. Резци, захарни лакомства, сладки, поръски, които могат да се видят по клипчета или търговски обекти.

Наскоро видях клипче с коледни сладки от тесто с марципан и смляни бадеми.
Хареса ми рецептата, защото съдържаше малко продукти и най-вече марципан, който обичам да използвам в сладкиши. По магазините може да се намери около Коледа в изобилие, но през останалото време от годината няма и затова се запасявам като го замразявам.
Реших да направя сладкиши по рецептата от клипчето, но вместо предлаганите сладки, приготвих марципанови бастунчета.
Червеният цвят постигнах със сладкарска боя за шоколад, но сложих малко, за да не фрапира цветът. При печенето  той избледня още и се получи бледо оцветяване . Но вкусът на бисквитките е страхотен. Ароматът на марципан сполучливо се съчетава с розова вода и е доста свежо.

Споделям рецептата.


ПРОДУКТИ

200 гр.марципан
1 белтък
40 гр.пудра захар
1 ч.л. розова вода
200 гр. смляни бадеми

1/2 ч.л. червена сладкарска боя

За поръсване

кокосови стърготини
мед за залепване на стърготините


ПРИГОТВЯНЕ




 1. Марципанът се накъсва на малки късчета.


2. Прибавят се и останалите продукти и всичко се смесва. Омесва се добре до получаване на гладко тесто.


3. Към половината от тестото се слага червената боя и добре се омесва.

4.Цялото тесто се разделя на малки късчета от по 10 грама.

5.От всяко късче се оформя топче. С ръка от двата цвята топчета се оформят фитили,които се усукват.


6. С въртеливи движения на ръцете се оформя 1 фитилче от двата цвята топчета


7. Всяко така оформено фитилче се огъва в горната част, за да заприлича на бастунче. 

8. Фигурките се подреждат в тава и се слагат в загрята на 160°С фурна и се пекат 10-12 минути в зависимост от силата на фурната.

9. Тавата се изважда и сладките престояват там още 10 минути, защото са още крехки и могат да се счупят. 


 10. Охладените сладки се намазват на места с мед с помощта на тънка четка и  се потопяват в кокосови стърготини.

11. Едва ли ще останат до Коледа, а и тестото не съдържа набухватели и масло и е за бърза консумация.




12. Добра компания са на кафе или чай.

ДОБЪР АПЕТИТ!

За съжаление клипчето не можеше да се копира и успях да запиша само рецептата.

Не мога да го покажа или да приложа линк.



Коментари

Популярни публикации