НАДИПЛЕНИ БАКЛАВИЧКИ С ШАМФЪСТЪК, ОРЕХИ И КОКОС


Всяка година по Коледа правя баклава и всяка година различен модел и по различна рецепта.
Тази година ще се почерпим с баклава и за 48 годишнината от сватбата ни със съпруга ми.
Не е нещо специално, класическа баклава, но с интересно оформяне.  Точно такава баклава публикува Йоланда Делибозова преди няколко дни. Хареса ми модела и рецептата и се доверих като този път  почти нищо не съм променяла, както имам навик да правя с множество рецепти.
Единствено прибавих кокос към пълнежа. Корите ми бяха турски  и много тънки и затова вместо 6 сложих 10 кори и така се увеличиха и бройките на баклавата.
Получи се невероятно вкусна и добре изглеждаща баклава.

ПРОДУКТИ

6-7 кори ако са по-дебели
10 кори ако са много тънки 
120 гр. краве масло

купичка с вода за навлажняване на пръстите при притискане на краищата
  
За плънката

100 гр. орехи
70 гр.шамфъстък
30 гр. кокосови стърготини
20 гр.кокосово масло/може и краве/

За сиропа

400 гр. захар
300 гр.вода
кора и сок от 1/2 лимон
ванилия


ПРИГОТВЯНЕ

За да се разбере по-добре оформянето на баклавичките в края на публикацията има линк към оригиналната рецепта и клипче.



1. Орехите и шамфъстъкът се смилат. Прибавят се кокосовите стърготини и всичко се смесва с маслото, за да се обединят продуктите.


2. Кравето масло се разтопява.


3. Корите се сгъват и се разрязват на 4 ленти. Лентите се поставят една върху друга и се покриват с кърпа да не изсъхнат.
4. Взима се една лента прегъната на две и  се намазват с масло и  двете страни.


5. В долния край се поставят 2 ч.л. плънка.


6. Прегъва се три пъти нагоре и с пръсти се нагъва останалата част от кората като хармоника. 

8. Обръща се върху рулото.

9. С потопени във вода пръсти се притискат двата края.


10. Баклавичките се подреждат в тава, подмазана с масло, плътно една до друга.
11. Намазват се с останалото масло.


12. Пече се в загрята на 160°С фурна 40 минути. Оставя се да се охлади напълно.


13. Продуктите за сиропа се слагат в подходящ съд и се оставя да заври съдържанието. Вари се 5 минути. 
14. Оставя се да се охлади, да е леко топъл.


15 Баклавата се залива със сиропа.


16. Завива се с фолио и престоява до сутринта.


17. Баклавата е добре напоена и хрупкава.
18. Поръсва се със смлян шамфъстък и кокос


 

Да се почерпим за празника!


ДОБЪР АПЕТИТ!
https://www.yoli-bg.com/%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B8/%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B0/%D0%B1%D0%B0%D0%BA%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D1%81-%D1%88%D0%B0%D0%BC%D1%84%D1%8A%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BA

Коментари

Популярни публикации