ЗЕЛЕНА САЛАТА В НИКУЛДЕНСКА ПИТКА-РИБКА


Никулден! Един от най-големите християнски празници,който се е утвърдил със своята обичайно-обредна традиция.

Никулден празнуват не само имениците,но и всяко българско семейство. 

На трапезата основното ястие е рибно. А в много случаи ястията наподобяват риба.

Такива могат да бъдат питката или завитата в тесто риба, която се оформя като такава от самото тесто.

Тази година дълго преди празника обмислях как да направя питката и реших в последния момент да направя питка риба с отвор в средата, в който да поставя салата. Може да се поставят и други други неща-маслини,люти чушки,дори и туршия.Трапезата е постна според християнската църква и затова не може да се поставят там сирена или колбаси.

Аз избрах да поставя зелена салата.

Идеята за отвора в средата на питката ми хрумна спонтанно и реших да я осъществя  и защото ние не ядем много питки и така тестото щеше да  е по-малко

А и красиво се получава.

В движение обмислих как да направя отвора в средата. Намерих подходяща купичка и с помощта и изрязах тестото в средата и там поставих купичката, за да не се деформира отвора по време на печене.

От изрязаното тесто ще направя нещо  друго-мекици за закуска на съпруга.

Всичко замислено се осъществи благополучно. Само устата на рибката е много малка и почти не се забелязва. Но това не е проблем.

И така ето как направих тази симпатична тестена  купичка за салата

ПРОДУКТИ 

250 гр. брашно 

125 гр.кисело мляко

1 белтък

1 жълтък за намазване на питката

1/2 ч.л.сол

50 мл.зехтин

4 гр.суха мая


ПРИГОТВЯНЕ



1. Брашното се пресява и оформя на кладенче. Маята директно се слага в брашното. Солта се слага по краищата.

2. Прибавят се останалите продукти/млякото се затопля/

3. Омесва се средно меко тесто, което се поставя в найлонов плик и в тенджерка да втаса. Във фурната на 50 °С става за 25 минути.


4. Втасалото тесто се разточва на кръг.

  
5. Прегъва се. Двата края се хващат с ръце и се изтеглят надолу. 



6. Прищипва се  от двете страни където ще се оформи опашката на рибата. За всеки случай в средата преди опашката се поставя щипка,колкото и смешно  да се изглежда. 

7. Краищата се оформят като перки с вилица.

8. С помощта на купичка, се изрязва отвор в средата.  Тестото се отстранява. Купичката се завива във фолио и се слага в изрязаната част.



8. Питката втасва още 10 минути. Не повече защото тя втасва достатъчно докато се оформя.

 
9. Пече се 20 минути на 160 °С. Тъмният цвят се дължи на липсата на светлина.



10.След охлаждане купичката се изважда. 

11. Подрежда се салатата.


 ДОБЪР АПЕТИТ!



Коментари

Популярни публикации