ТОРТА ТИРАМИСУ ЗИМНА КЪЩИЧКА


Тази толкова красива торта Зимна къщичка, планирах да направя за коледните празници или за  Нова година, но тогава се натрупаха много сладкиши  и реших да я приготвя за Иванов ден.
Тортата е не само красива, но и много вкусна. 
Съдържанието и напълно отговаря на популярната торта Тирамису, липсва и само какао за завършек,защото е оформена като къщичка.
Тортата видях в Тик Ток. Автор е Таня Донева. Доверявам се на рецептите и защото са точни,но тук направих някои корекции. Намалих един от етажите на тортата. Щеше да стане прекалено висока. А и клипчето вървеше толкова бързо,че го гледах поне десетина пъти, за да схвана конструкцията. Видяха ми се че бяха 5 етажа,но са достатъчни 4. И топинга е прекалено много. Затова и него намалих. Кремът също намалих малко.
В образеца се поставят парчета от бял шоколад за вратичка и прозорчета, но аз направих специални гарнирани шоколадчета. Така стана по ефектно. 


За саксии на борчетата отпред
поставих фруктови бонбони,които правих за Коледа и по дължина на къщичката от двете страни потопени в шоколад лешници вместо озахарени червени боровинки.
Получи се интересна тортичка.

ПРОДУКТИ

За къщичката

1 голям пакет бишкоти Савоярди

2 кутии малки вафлени пурички с шоколадов пълнеж

За крема

500 гр.маскарпоне 
400 гр. течна сметана
3 с.л. пудра захар
1/2 ампула ванилия

За топинга

200 мл. вода
1 с.л. нескафе
4 с.л. Марсала
3 с. л захар

ПРИГОТВЯНЕ




1. Най-напред де приготвя топинга като кафето и захарта се прибавят към горещата вода. Овкусява се с ликьореното вино Марсала,което ми подари приятелка, защото по магазините трудно се намира! Благодаря, Лили!
И се добавя ванилията. Оставя се настрана.




2. За крема,сметаната се разбива. Към маскарпонето се прибавя захарта и всичко се смесва с миксера. Прибавят се Марсалата и ванилията.



3. Всяка бишкота се потопява в кафето,но едва се докосва течността,защото бишкотите са много хигроскопични и ако се потопят добре се разкашкват. Това повърхностно потопяване е съвсем достатъчно, за да е устойчива къщичката.
Подреждат се 7 бишкоти по дължина на подложката, както се вижда на изображението.


4. Отгоре се поставят 3-4 лъжици от крема. Заглажда се върху бишкотите. Така се поставят още 3 реда. Като между бишкотите се маже с крем.
Може даже още да се намали височината на 3 реда общо.


5. Започва да се конструира билото на къщичката. Перпендикулярно на бишкотите се подреждат 6 потопени в кафе бишкоти. По три  една до друга от едната и другата страна. Тук забравих да снимам точно преди да поставя крема.


6. В следващия ред се поставят 4 потопени в кафе бишкоти. Вече ясно се вижда подреждането. Отгоре се маже с крем.


7. Най-отгоре се поставят 2 потопени в кафе бишкоти. Последните три реда са конструирани амфитеатрално,за да се оформи покривчето.


8. Цялата торта се измазва с крема. Тук има още малко за доизмазване.


9. Финалното оформяне е с шоколадовите пурички. С тях се оформя покривът на къщичката.


10. Отпред се монтират прозорчетата и вратичката от гарнираните шоколадчета и един крекер звездичка.


11. Върху две половинки от фруктовите бонбони се монтират борови клончета като храсти.



12. От едната страна по дължина се монтират 2 прозорчета и се подреждат шоколадови топчета в основата.


13. От другата страна се процедира по същия начин.



14. Около къщичката и на върха на къщичката се посипват кокосови стърготини имитиращи сняг.


15. Разрез на тортата. 


16. И в компанията на кафе и портокалов сок.



ДОБЪР АПЕТИТ! 

И ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ИВАНОВЦИ!

Коментари

Популярни публикации