ВАРИАНТИ НА КИСЕЛ ОТ ДЮЛИ,ЯБЪЛКИ И МАЛИНИ


КИСЕЛ. Един позабравен десерт в домашната кухня и все още прилагащ се в менюто на най-малките. 
Централно място в него заемат плодовете.
Някога майка ми го правеше с плодове от компот. 
Милата ми майчица, все се стараеше да приготвя икономични ястия и десерти с желателно повече домашни продукти.
А и времената бяха такива. На квартира с малко пари и спестявания за бъдещия апартамент.
Дали от носталгия към миналото или да си спомня за скъпата ми майка, но реших да приготвя кисел. 

Ние не правим компоти и затова го направих от дюли и ябълки.
След два дни извадих замразените малини от гранината ни и направих и кисел от малини. 

Така се получиха два варианта на кисел от различни плодове.
Технологията е една и съща,но плодът с течността варира в зависимост от гъстотата на пюрето.
Това от ябълки и дюли беше по-гъсто и количеството му беше по-голямо, това от малини по-малко.
Но общо взето се получиха чудесни десерти.
Рецептата е от тетрадката на майка ми.

ПРОДУКТИ

За кисел от ябълки и дюли

1 голяма ябълка

1 дюла

60 гр.нишесте Лимон
100мл.вода за разтваряне

2 с.л.мед/захар/

1ч.л.лимонов сок

Цялото пюре е около 1 литър

За малиновия кисел

300 гр.малини
Пюрето е общо 700мл.

2 с.л.мед

60 гр. нишестеМалина
100мл.вода за разтваряне


ПРИГОТВЯНЕ



1. Плодовете се нарязват и заливат с вода около 1 литър. Слага се и меда. 

2.Плодовете врат около 10 минути


13. Охладената смес се поставя в блендер и се блендира кратко.

4. Плодовете се претриват през цедка,за да се отделят люспите.

5. Пюрето се   слага да заври.


6. Нишестето се разтваря и се прибавя към сместа от плодове. Ако е все пак гъсто се слага още малко течност. Добавя се лимоновият сок.




7. Готовият кисел се насипва в чаши и се гарнира.


8. Малиновият кисел се приготвя по аналогичен начин!


9. Малините се пасират  и се претриват през цедка. 

10. Добавя се  течността и меда.

11. Слага се да заври и се прибавя разтвореното нишесте.
 

12. Веднага се насипва в чаши. Гарнират с


 ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации