САЛАТА ОТ КИНОА,ЧЕРВЕНА ЛЕЩА И АВОКАДО,ГАРНИРАНА С ЪС СКАРИДИ И СУРИМИ


Една салатка от любимите ми киноа и червена леща. Този път с променено съдържание, включващо и авокадо.
Няма нищо сложно. Бърза, лесна и много вкусна салата. 
При поднасянето  сложих овкусеното авокадо над салатата като отделен пласт, защото иначе се губи вкуса на авокадото. Киноата и особено червената леща доминират. 
Този път я оформих с сърцевидния  ринг и гарнирах със  скариди и сурими.

Получи се нещо много вкусно и красиво.
Ето и рецептата

ПРОДУКТИ

по 1/2 ч.ч.киноа и червена леща*
2 малки кисели краставички
1 авокадо/1с.л.лимонов сок за овкусяването му,сол на вкус/

Подправки

3 скилидки чесън
2 ч.л.тиквено олио/зехтин/
1 ч.л.сос от нар
Копър
вегета на вкус
1 с.л.лимонов сок

За гарниране

5-6 скариди
2 сурими
2 с.л зехтин за запържване на скаридите/
клонче копър

Марината за скаридите и суримите

2 с.л.лимонов сок
1 ч.л.горчица
1 ч.л.риган
2- 3 щ.суха мента
1 ч.л.сос от нар
3-4 скилидки пресован чесън
3 с.л.вода

*Мерителна чаша  250 мл.


ПРИГОТВЯНЕ


1. Киноата се измива в 7-8 води. Заедно с червената леща се сваряват в подсолена вода 8 минути. Варивото се прецежда и измива добре през гевгира. 


2. Прибавя се настърганата краставичка, всички останали подправки и се разбърква.

3. Авокадото се почиства от кората, наязва се на дължина и се настъргва. Овкусява се и се оставя на страна.


4. Скаридите се запържват в зехтина от двете страни за 2 минути.


5. Суримите се нарязват на парчета. Заедно със скаридите се поставят в маринатата до поднасянето.


6. Преди поднасянето в ринга се поставя  1/2  от салатата и  се притиска с буталото.

7. Отгоре се подрежда 1/2 от авокадото. И отново се притиска с буталото. Изважда се ринга.

8. Отгоре се подреждат  скаридите и суримите. Поставя се и клонче копър.

9. По-същия начин се подрежда още една салата. 
10. Може продуктите да се увеличат и да се направят повече салати.



 ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации