СОЛЕНКИ С КАЙМАК



Наскоро изрових от архивите една стара приставка за сладки, които някога се правеха на механична месомелачка.

Спомних си за онова време с умиление и си казах,че отново мога да направя тези позабравени вече сладки.
Запазила съм рецепта и реших да ги приготвя в подходящо време.
Но когато видях страхотните соленки на Петя Копанова със сирене крема ,които скоро публикува разбрах ,че ще ги направя именно по този начин-с месомелачката.
И тя разбира се беше в архивите,но сега излезе на бял свят.
Тестото за тези соленки на Петя беше много подходящо и затова не се поколебах да ги направя именно по този начин.
Обичам да работя с грамажи и рецептата ме улесни. Посочените продукти сирене Крема,масло и свинска мас бяха в грамажи,само брашното беше 3 ч.ч.чаши. Не ми беше трудно да го превърна в грамове,защото знам какво е съотношението брашно -мазнина. 
Освен това за нашата консумация половин доза беше съвсем достатъчна.
У дома нямаше сирене Крема,но имах кутийка с каймак,който съм купувала от Северна Македония. Спокойно можеше да го замести.
И така подготвих машинката и приставката,омесих тестото и с лекота направих соленките.
При маслените сладки използвам една техника,за която четох  статия на руска кондиторка. Преди да се изпекат сладките се поставят с тавата в хладилника за 15 минути. През това време се загрява фурната. Така няма опасност да се разлеят, както се случва понякога. 
Точно такъв проблем имаше една жена, която беше публикувала в една кулинарна група, сладки напълно разлети и деформирани. Тя мислеше,че грешката е в рецептата, но не беше, защото просто тестото и е било доста меко. Случва се при някои брашна. Аз я посъветвах да приложи този начин на охлаждане и тя след няколко дни беше опитала и ми благодари за ефективната технология.
Въпреки, че тестото се охлажда около 30 минути, при оформянето на сладките то пак омеква и затова допълнителното охлаждане помага за получаване на стабилни сладки.
И така соленките ми се получиха много добре. 
И като благодаря на Петя 🙂🍀💖🙂за великолепната рецепта,споделям как ги направих.


ПРОДУКТИ

250 гр.брашно

62 гр. свинска мас

63 гр. краве масло

125 гр. каймак или сирене Крема

ким и нигела за поръсване

1 яйце за намазване на соленките

на върха на ч.л.бакпулвер

1/4 ч. л. сол/каймакът е солен


ПРИГОТВЯНЕ



1. Брашното се пресява с бакпулвера и солта.
2. Слагат  се маслото и маста нарязани на парчета


3. От брашното и мазнината се правят маслени трохи.
4. Добавя се каймакът и се омесва тестото. Не се добавя повече брашно.


5. Готовото тесто се слага в найлонов плик и се прибира за 30 минути в хладилника.


6. През това време се подготвя месомелачката и се поставя приставката за оформяне на соленките.

7. Подготвя се и тава с хартия за печене.


8. Охладеното тесто се поставя в месомелачката и се оформят бшсквитите.
Подреждат се в тавата за печене.


9. Намазват се с разбит белтък и част от тях се поръсват с ким,а друга част с нигела.
10. Соленките се поставят за 15 минути в хладилника и през това време се загрява фурната на 170°С.



11. Останалото в месомелачката тесто/малко е и от него не може да се оформят повече бисквити/се изважда и се разточва. 

12.Намазва се с жълтък и се поръсва с нигела и ким.
13. Нарязва се на лентички.


14. Соленките се подреждат в тава също с хартия за печене. 

15. Слагат се в хладилника.

16. Първите соленки се изваждат и се пекат 12 минути.

17. Слага се втората тава и защото фурната е вече доста топла се пекат 10 минути и се оставят десетина минути да се охладят.


18. Вече са готови


19. Добра компания са на кафето.



ДОБЪР АПЕТИТ!

Рецептата на Петя
250 гр./2пак./ сирене Крема
125 гр.краве масло
125 гр. мас
3ч.ч.брашно
1 ч.л.сол
1 яйце
кашкавал за поръсване

Омесва се меко тесто. Разточва се ,намазва се с яйце и се реже на ленти.

 

Коментари

Популярни публикации