МАНАСТИРСКИ МЕКИЦИ


Нарекох тези мекици манастирски,
защото наподобяват на популярните мекици в Рилски манастир, които са популярни с това, че  се правят в малка пекарна в двора на манастира и за тях се вият дълги опашки от любители на това сладко лакомство.

Преди години съм правила подобни мекици, които се наричаха улични точно по тази причина. Продавани в малки будки  буквално на улицата. 

Бях забравила тази рецепта, но съвсем скоро Сашка Димитрова, която живее в Испания беше публикувала такива мекици, спомен от едно време.

Реших и аз да опитам и този модел, въпреки че правя доста успешно мекици и бухти по различни рецепти.

Като на шега замесих тесто. Не съм снимала процеса на приготвянето защото няма нещо различно от обичайните мекици. Стават много бързо и лесно,без месене. Само се разбъркват и обединяват продуктите.

Когато ги сложих на масата и съпругът ми ги опита веднага каза,че не се различават от манастирските мекици, само са по-вкусни от тях.

Този коплимент и сравнение определиха и наименованието на моите мекици.

Рецептата на Сашка беше много добра, само че брашното беше измерено в чаши. Аз обичам обаче  грамажи особено за брашно ,захар,мазнина, течности.

И така направих 1/2 доза като прецених че брашното е 350 грама, а останалото беше в грамажи. 

И защото тестото е много меко и течностите са повече. 

Споделям рецептата

ПРОДУКТИ

350 гр. брашно

200 мл. вода или прясно мляко

4 гр. суха мая

1/2 ч.л. сол

1ч.л. захар

1/2 ч.л.ракия

1 яйце


ПРИГОТВЯНЕ



1. Брашното се пресява. Поставят се сухите съставки и яйцето. Постепенно се прибавя течността .

2. Получава се лепнещо и рядко тесто,което се размесва с шпатула.

3.  Тестото се покрива с найлон и се оставя  да втаса на топло. Става по-бързо. 

4. Може да се замеси от вечерта и да се остави в хладилника .

5. От готовото тесто се взима по малко с намазани с мазнина ръце. 

6. Разтяга се до получаване на овал и се пържи на маслена баня на средна температура

7. Мекиците се изваждат върху кухненска хартия. 

8. В рецептата пише, че ракията не позволява омазняване при пържене,но аз съм чела,че ракията се слага, за да се развие по-добре глутена в тестото.



 ДОБЪР АПЕТИТ!

Рецептата на Сашка Димитрова
Рецепта -  В по - дълбока купа пресейте 3 1/2 ч.чаши (чашата е от 250 мл. ) брашно ,  в него  добавете  5 г. суха  мая  , 1 с.л. захар  , 1 ч.л. сол   и го разбъркайте . В 450 мл.хладка вода  добавете 1 ч.л. ракия (ракията се слага за да не  поемат мекиците излишна мазнина )  Сипвате по малко  от водата и бъркате с лъжица , докато се получи гъсто лепкаво тесто .Покривате го със стреч фолио леко намазано с олио  и  го поставяте на студено място  докато изпълни купата и тестото стане на шупли . Омазнявате  ръцете си  с олио, защото тестото е лепкаво , късате по малко от тестото и оформяте мекички  ,които пържите в повече олио  на средна температура . По принцип тези мекици ги забърквам вечер , поставям тестото в хладилника и  сутринта  имам готово тесто .

Коментари

Популярни публикации