МАКЕДОНСКИ АЙВЪР
Айвърът стана доста популярен у нас. И вече се произвежда в наши консервни фабрики.
За първи път чух това понятие от сестра ми, която преди повече от 40 години се омъжи в Сърбия. Това е разядка, или както е известен айвърът като сръбска салата, която се приготвя предимно от червен пипер/капия/. В Македония също се приготвя айвър и както е известно в някои краища на страната се прави само от чушки.Но в други краища се слагат и патладжани.
Чела съм много рецепти за айвър, но определено много ми хареса рецептата на Теодора Титова в блога и "Домашни вкусотии". И миналата година правих айвър по тази рецепта и много ми допадна идеята в айвъра да се слагат и патладжани. Това не прави разядката кьопоолу, тъй като тук няма домати-червени или зелени.
Споделям рецептата за айвър и надявам се да се хареса. Единственото ,което променям в рецептата е че слагам само 1 супена л. оцет за разлика от посоченото количество в рецептата на Теди Титова.
ПРОДУКТИ
6кг. червена капия
2 кг. патладжан
За марината
80гр. олио
40гр. захар
30гр.сол
1 с.л.оцет
За овкусяване
1гл. чесън
1вр. магданоз
ПРИГОТВЯНЕ
Чушките се изпичат по нетрадиционния начин и се обелват.
Патладжаните също се пекат и белят.
За удобство зеленчуците се наситняват.
Смилат се с машинка за месо.Поставят се в тава и се бъркат до изпаряване на течността от зеленчуците.
Продуктите за марината се слагат в подходящ съд и се оставят да заврат.
Прибавят се към сместта и се бърка до поемане на подправките/марината/.
Сместта се овкусява като чесънът и магданозът се нарязват и прибавят к м разядката.
Айварът се насипва в буркани и се изварява 10 минути.
Обръща се върху капачката.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Здравейте, направих мекичките преди малко и станаха страхотни!! Благодаря за вкусната рецепта, вече само по този начин ще ги правя!! :)
ОтговорИзтриване