ПРАЗНИЧНА ТОРТА ТЕДИ
За всеки рожден ден на някой от семейството или близките приготвям торта или сладкиши, независимо дали рожденникът е сред нас. За рожденния ден на моята половинка се колебаех между торта,моя интерпретация и друга ,която Теди Титова ни показа в кулинарната група "Домашни вкусотии". Като домакин на тази кулинарна група ,тя често ни показва различни вкусотии с линк от едноименния си блог. Явно тортата на Теди ме впечатли с интересната и лесна рецепта,която предлагаше. След като пресметнах ,че спестяването на време за приготвяне и дори продуктите са от значение, реших да приготвя тортата на Теди. Тя щеше да се зарадва, пък и бях любопитна да разбера какъв е вкусът на на това сладко удоволствие.
И така направих една вкусотия , която бе наречена "Най-лесната торта Наполеон"
защото е направена от кроасани,направени от бутер тесто и крем.Освен това тортата е протопип на един сладкиш,сътворен от Теодора с името "Наполеон" Поводът за моята торта обаче бе празникът на моя съпруг , а оргиналтата тортата бе сътворена от Теди и затова я нарекох "Празнична торта Теди".Получи се страхотна тортичка,въпреки че замених една съставка от крема /брашното с две пакетчета пудинг / с друга. И също увеличих малко количеството на млякото.Първата реакция на рожденника,получавайки първото парче беше"Тортата е много хубава" Реакцията на приятелите от кулинарните групи ,на които я показах беше аналогична. С удоволствие популяризирах рецептата на Теди,а сега я споделям и тук, където е моето уютно пространство на кулинарни творения.
ПРОДУКТИ
6 кроасана/3 големи и 3 по-малки/
сладко от ягоди
За крема
1л.прясно мляко
3 яйца
2п.пудинг на д-р Йоткер
60гр.захар
2п.ванилиева захар
30гр.масло
За украса на тортата
3с.л какао
ПРИГОТВЯНЕ
Най напред се приготвя крема,като
800мл от млякото се слага на котлона,за да кипне.Същевременно приготвяме сместта за крема.
Яйцата се разбиват със захарта.
Добавят се пудингите и се разбърква.
Към сместта прибавяме 200мл. мляко и разбъркваме.
Прибавяме малко от горещото мляко, за да се подготви сместта да по-високата температура на млякото.Изливаме обратно сместта в горещото мляко и бъркаме до сгъстяване на крема. Отстраняваме крема и го покриваме със стреч фолио ,за да не образува коричка и оставяме да се охлади.
Облепваме купа с фолио, за да подредим тортата без да се залепи за купата.
Нарязваме кроасаните по дължина на половинки
Слагаме на дъното на купата две половинки от кроасаните с външната част от към дъното на купата,както се вижда на изображението.
Отгоре покриваме с крем/щедро количество/. Слагаме от сладкото от ягоди,въпреки,че кроасаните имат пълнеж. Но нали знаете колко е оскъден.
Върху крема редим отново кроасани а върху тях крем и сладко.
Последните кроасани поставяме така,че външната страна на кроасана да бъде отгоре.Тази част като се обърне купата ще бъде дъно на тортата.
Купата се поставя в хладилника за наколко часа,а най-добре до сутринта.
На другия ден купата се обръща на поднос и се отстранява фолиото.
Образувалите се пукнатини се запълват с малко от останалия крем.Ако няма крем, се запълва със сметана.
Сметаната е охладена едно денонощие в хладилника и се разбива без захар,защото съдържа такава.
Облицова се цялата торта със сметаната и се украсява. Част от сметаната се оцветява с какаото.
Тортата е готова и маркирана със свещички-цифри.
ШЕСТДЕСЕТ И ЧЕТИРИ години от живота са почти юбилей.Но
истинският юбилей ще бъде в следващата година.
Първото парче е за рожденника, а тортата е оценена от него като много хубава.
От разрезите се вижда,че тортата е и с интересен вътрешен профил.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар