ПИЦА ВИЛИ
Пицата е любимо лакомство,което много рядко може някой да не обича. Аз лично съм правила доста често пица преди време.Сега по-рядко приготвям.
Пицата за разлика от други познати ни лакомства има хилядолетна история.
Още древните египтяни са празнували раждените дни на фараоните с плоски питки,поръсени с подправки,което е типично за италианската пица Бианка.
Кръглата форма на пицата води началото от Неапол .Явно италианците са фаворитите по приготвянето и.
Пицата е популярна днес не само в Италия и Европа ,а и в цял свят. Тестото се приготвя по различен начин с помощта на хлебна мая,квас или бакпулвер.Гарнитурата съчетава често доматен сос със сирена , колбаси и зеленчуци.
Пицата ,която сега споделям се характеризира с много меко и фино тесто.Рецептата е изпитана и затова я споделям
ПРОДУКТИ
За тестото
400 грама брашно
1 ч.л.суха мая или 16 гр. свежа мая
1/2 ч.л сол
2-3 супени лъжици зехтин
200мл.хладка вода
За гарниране
3с.л доматено пюре
50гр. шунка
100гр.моцарела
2 с.л.чубрица
2-3 маслини
4-5резена щисели краставички
ПРИГОТВЯНЕ
За тестото маята и солта се слагат в брашното.Добавя се водата и се замесва меко тесто. Ако се слага свежа мая се активира с 1ч.л. захар и 2 с.л.брашно. и малко вода /1/4 ч.ч. /. Доизмесва се със зехтина.Тестото се оставя да втаса за 30 минути.
Оформя се и се поставя в тава покрита с хартия за печене. Оставя се още 10 минути да се отпусне тестото. Пече се в загрята фурна на 170°C около 15 минути.
През това време се приготвят продуктите за гарниране.
Гарнира се като се поставя първо пюрето,след това нарязаната шунка и отгоре моцарелата настъргана на ренде. Подреждат се маслините и краставичките.
Накрая се поръсва с чубрица.
Пицата се допича във фурната за още 5 минути.
ДОБЪР АПЕТИТ!
В продуктите е допусната грешка. Водата е 200 мл. Посоченото количество от 230 мл вода е погрешно.
ОтговорИзтриване