ЗРЯЛ ФАСУЛ С КИСЕЛО ЗЕЛЕ




Това ястие не ми беше познато. За първи път видях свекърва ми да смесва зеле,нарязано на дребно  и зрял фасул и да ги вари. Получаваше се нещо като борш, но не съвсем,защото не се слагаха други зеленчуци.Само преди поднасяне се добавяше малко сол и олио.
Още тогава не ми хареса и не се утвърди като ястие в нашата кухня.
След 40 години една приятелка се похвали,че майка и прави много вкусно ястие от зрял фасул и зеле.Когато го опитах бях изненадана ,че това толкова безизразно ястие може да се направи толкова добре. 
От тогава го правя и се приема добре в семейството.
Споделям рецептата и ако някой го хареса,нека го сготви.

ПРОДУКТИ

250гр.фасул
1глава кромид
2 моркова
зелени подправки-магданоз,копър и джоджен
2с.л.олио
2с.л.брашно
сол на вкус
1с.л.червен пипер
 300гр.кисело зеле
 2 литра вода за сваряване на фасула и зелето

ПРИГОТВЯНЕ


Зелето се нарязва на дребно и се поставя в съд с 1л. вода ,за да се свари


Не се слагат подправки.


Фасулът се измива и поставя в минимално количество вода. След завиране водата се излива и се налива останалия литър вода.
Прибавят се зеленчуциге нарязани на дребно. Вари се в тенджера под налягане около 40 минути. 



Брашното се препича на тиган добавя се олиото ,червеният пипер  и част от течносттана зрелия фасул.


Сместта се излива при зрелия фасул.
Добавя се и свареното зеле.



Ястието се прехвърля в  Мулти кукър и се вари още 40 минути докато двете ястия се  смесят добре.Прибавят се зелените подправки.


Получава много вкусно ястие.


ДОБЪР АПЕТИТ!


Коментари

Популярни публикации