БАНИЦА СЪС СИРЕНЕ И ЦАРЕВИЧНО БРАШНО
Обикновено царевичното брашно се използва за направа на царевичен хляб или качамак . Ползите от това брашно са безспорни. То е богато на много полезни вещества. В него се съдържат наситени мазнини, полиненаситени мазнини, мононенаситени мазнини,фибри,захари,белтъчини и др. То е източник на множество витамини-В1,2,3,4,6,витамин Е иК В състава му попадат още,калций,желязо,фосфор,цинк,мед,селен и др. В някои разновидности на царевичното брашно се съдържа глутен, а в други не.
В Сърбия се приготвя много вкусна запеканка наречена проя .
У нас царевичното брашно се използва и за разточване на кори за баница. Сега ще приготвя баница , в състава на която се слага царевично брашно.
Рецептата е на Ивана Иванова, която е администратор на кулинарна група Домашна кухня и Кулинарна работилница. Благодаря на Ивето ,че предостави толкова полезна рецепта,демонстрирана в нейната кухня. Интересното е ,че в рецептата са посочени всички витамини и минерали, дори калориите,които поглъщаме,за да знаем какво точно да ядем и кога да спрем, когато се налага.Рецептата на Ивана Иванова може да прочетете тук
Баницата се прави с плънка която съдържа яйца ,кисело мляко,царевично брашно и мазнина.
ПРОДУКТИ
500гр.кори за баница
1/2ч.ч. олио и масло*
4яйца
1ч.ч.кисело мляко
1/2ч.л.сода бикарбонат
1/2ч.ч. царевично брашно
5гр.бакпулвер
400гр. сирене
2/3с.л.сусам
*Вместимост на чашата 200мл.
ПРИГОТВЯНЕ
Яйцата се разбиват с миксер.
Постепенно се прибавя мазнината от олио и масло.Оставя се малко за намазване на първата кора.
Добавя се киселото мляко и разтворената в него сода.
Царевичното брашно се смесва с бакпулвера и се слага на части в сместа.
Плънката е готова.Корите се разделят на групи по 4 броя. Фурната се включва на 160° C.
Първата кора се маже само с олио,защото от влажността на плънката корите омекват и първата кора остава външна.Тя може да се смачка при навиването на четирите кори.
Слага се втората кора и се поръсва от сместа.
Така се процедира и с третота кора.
Четвъртата кора се поръсва със сместта и се слага от наситненото сирене.
С помощта на найлоновата опаковка на корите се навиват на руло,което се слага в тава покрита с хартия за печене.
Така се процедира и с останалите кори.
Накрая рулата се намазват отгоре с останалата смес и се поръсват със сусам.
Фурната се намалява на 150°C.
Пече се 20-25 минути. Изважда се от фурната и се завива с мокра кърпа.
Нарязва се на равни парчета.
Може да се консумира с кисело мляко, айрян или боза.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар