БАНИЦА СЪС СИРЕНЕ И ЦАРЕВИЧНО БРАШНО


Обикновено царевичното брашно се използва за  направа на царевичен хляб или качамак  . Ползите от това брашно са безспорни.  То е богато на много полезни вещества. В него се съдържат наситени мазнини, полиненаситени мазнини, мононенаситени мазнини,фибри,захари,белтъчини и др. То е източник на множество витамини-В1,2,3,4,6,витамин Е иК В състава му попадат още,калций,желязо,фосфор,цинк,мед,селен и др. В някои разновидности на царевичното брашно се съдържа глутен, а в други не.
В Сърбия се приготвя много вкусна запеканка наречена проя . 
У нас царевичното брашно се използва и за разточване на кори за баница. Сега ще приготвя баница  , в състава на която се слага царевично брашно.
Рецептата е на Ивана Иванова, която е администратор на кулинарна група Домашна кухня и Кулинарна работилница. Благодаря на Ивето ,че предостави толкова полезна рецепта,демонстрирана в нейната кухня. Интересното е ,че в рецептата са посочени всички витамини и минерали, дори калориите,които поглъщаме,за да знаем какво точно да ядем и кога да спрем, когато се налага.Рецептата на Ивана Иванова може да прочетете тук
Баницата се прави с плънка която съдържа яйца ,кисело мляко,царевично брашно и мазнина.


ПРОДУКТИ

500гр.кори за баница
1/2ч.ч. олио и масло*
4яйца
1ч.ч.кисело мляко 
1/2ч.л.сода бикарбонат
1/2ч.ч. царевично брашно
5гр.бакпулвер
400гр. сирене
2/3с.л.сусам

*Вместимост на чашата 200мл.

ПРИГОТВЯНЕ


Яйцата се разбиват с миксер.



Постепенно се прибавя мазнината от олио и масло.Оставя се малко за намазване на първата кора.


Добавя се киселото мляко и разтворената в него сода.


Царевичното брашно се смесва с бакпулвера и се слага на части в сместа.


Плънката е готова.Корите се разделят на групи по 4 броя. Фурната се включва на 160° C.


Първата кора се маже само с олио,защото от влажността на плънката корите омекват и първата кора остава външна.Тя може да се смачка при навиването на четирите кори.




Слага се втората кора и се поръсва от сместа.



Така се процедира и с третота кора.


Четвъртата кора се поръсва със сместта и се слага  от наситненото сирене.
С помощта на найлоновата опаковка на корите се навиват на руло,което се слага в тава покрита с хартия за печене.


Така се процедира и с останалите кори.


Накрая рулата се намазват отгоре с останалата смес и се поръсват със сусам.


Фурната се намалява на 150°C.


Пече се 20-25 минути. Изважда се от фурната и се завива с мокра кърпа.



Нарязва се на равни парчета.






Може да се консумира с кисело мляко, айрян или боза.




ДОБЪР АПЕТИТ!


Коментари

Популярни публикации