МАЛЪК МЛЕЧЕН ЩРУДЕЛ
За историята на щрудела съм разказвала в друга тема. Този сладкиш е по различен защото съдържа специална заливка.Той е от турската кухня и го
дължа на рецептата на Нефес Канан за млечна баница.
Аз реших да направя малка интерпретация.
Щруделът ни е любим сладкиш, но до сега го заливах с вода и малко мазнина, без да се допича. Тази технология съм наследила от свекърва ми и винаги се получава сполучлив десерт.
Сега реших да опитам с чудесната заливка на Нефис и не съжалявам,защото се получи много интересен,сочен и външно красив щрудел
Ябълките , които сложих са от овощната ни градина,която ни радва всяка година с изобилие от различни плодове. Ябълковите дървета са" цариците" в градината, отглеждани като био растения и затова и вкусът и ароматът им са различни от тези,които могат да се закупят от търговските вериги.
Винаги са свежи и сочни,макар,че някои от тях са доста дребнички,защото се раждат по много плодове на едно дърво.
И така за щрудела са необходими следните
ПРОДУКТИ
6 бр. кори за баклава
20гр.разтопено масло
3 средно големи ябълки
50гр.орехови ядки
50гр.захар
За заливката
200мл.прясно мляко
6с.л.захар
1 яйце
1 с.л.нишесте
ПРИГОТВЯНЕ
Ябълките се настъргват на ренде.
Ако се използват за салата се заливат с 1/2ч.ч лимонов сок,за да не потъмнеят.Но тук ,използвани като плънка,това не е необходимо,защото ябълките ще се обработват термично.
Всяка кора се маже с разтопено масло От към по-късата страна се слагат ябълки,орехи и захар.
От другата къса страна кората се нагъва като хармоника. Плънката се загъва с края на кората и остава от вътрешната страна на кората.
Завива се като охлюв. Плънката е останала от вътрешната страна.
По същия начин се процедира и с останалите кори. Охлювчетата се подреждат във форма за кекс,подмазана на дъното и по стените.
Щруделът се слага в загрята на 170°C фурна и се пече 20 минути.
През това време се приготвя заливката , като се разбива яйцето,
със захарта.Прибавя се нишестето и прясното мляко на тънка струйка.Сместта не се загрява.
След 20 минути щруделчетата се заливат вниматерно и сладкишът се пече още 15 минути.
Трябва да остане сочен отвътре.
Поръсва се с пудра захар след охлаждане.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар