ЦАРСКА ТУРШИЯ
Туршията не е много обичана в къщи, но все пак правя няколко такива.Една от тях е царската туршия. Аз използвам класическата рецепта. Все пак имам и свои нюанси.
В детството ми майка ми правеше тази туршия.Тя се появи и се разпространяваше от човек на човек. Така и аз преди 30 години получих рецепта за царска туршия от съседка и сега я правя само по този начин.
Само че днес не сложих аспирин. Много ми хареса идеята на една прекрасна кулинарка Биргюл Исмаилова, която в блога си описва подробно как да се направи туршията без аспирин. Използвам моята рецепта за количествата и съветите на Биги.
ПРОДУКТИ
10 кг. зеленчуци:камби
моркови, карфиол,зеле ,краставички корнишони
Подправки
целина
магданоз
чесън
черен пипер
семена копър
синапено семе
Марината
Измерва се на буркани от 800мл.
За всеки буркан:
1 с.л.сол
1 с.л. захар
6 с.л.оцет
ПРИГОТВЯНЕ
Зеленчуците се нарязват на дребно и се смесват.
Нарязват се зелените подправки /целина,магданоз/и се смесват със зеленчуците. Във всеки буркан се слагат на дъното оцета,черния пипер копъра и синапа.
Поставят се и по няколко скилидки чесън.
Бурканите се пълнят със смес до горе и се прибавя солта и захарта. По съвета на Беги се прокарва внимателно нож от вътрешната страна,за да излезе въздуха.
Налива се гореща/не вряла/ вода.
Бурканите се затварят и се разклащат.
Обръщат се върху капачката. Завиват се добре с кърпи и така престояват до сутринта.
Около 10 дни се разклащат всеки ден.
Прибират се на хладно за съхранение.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар