КАРАМЕЛЕН СЛАДКИШ С ЮФКА
Какво ли не се прави днес на основата на добре познатия ни крем карамел.
От приготването му в ябълка до тиква или в комбинация с плодове,кокос или сладки.
Последниянт вариант, който видях в няколко рецепти беше крем карамел с юфка.
Вярно е, че това е много стар вариант на приготвяне на млечна баница с кори , но направено така като сладкиш е вече нещо ново.
За да се направи такъв сладкиш трябва точно да се прецени колко юфка да се сложи. Юфката трябва да е много малко, за да се получат хубави фигури на сладкиша.
Наблюдавах много рецепти, където се препоръчва по 200-300 грама юфка. Тогава обаче структурата на сладкиша ще бъде сбита и крем карамеловата смес буквално ще попие в сладкиша.
Направи ми впечатление,че Христина Колева , публикувала сладкиша си, съвсем точно е посочила, че на 1 литър мляко се слага 100 грама юфка.
Благодарности към Хриси!!!
Така вече стратегията ми за сладкиша беше готова: крем карамел,юфка и какаов блат. Накрая се получи великолепен десерт.
Само че аз направих само 1/2 доза. Сладкишът е доста калоричен и трябва да не се прекалява. Освен това ползвах домашна юфка, защото фабричната юфка е с по-тънки кори и фигурата става дребна и безлична.
Споделям рецептата и се надявам,ако някой хареса сладкиша, да го направи.
Когато го показах в кулинарните групи,се изказа мнение,че технологията е трудна, но като се прочете по-внимателно излиза, че няма нищо сложно.
ПРОДУКТИ
За карамела
100 гр. захар
15 гр. масло
За основната смес
500 мл. прясно мляко
3 яйца
90 гр. захар
1 ванилия
50 гр.юфка/не повече/
15 гр.масло
За какаовия блат
2 яйца
1/2 ч.ч. *олио
1/2 ч.ч.захар
1/2 ч.ч.брашно
1 ч.л.бакпулвер
3 с.л. какао
*Вместимост на чашата 240мл.
За сиропиране на блата
1/4 ч.ч.захар, 1/2 ч.ч.вода
аромати
Размер на формата : 26 см.дължина 8 см ширина
ПРИГОТВЯНЕ
Захарта се карамелизира заедно с маслото.
Юфката/препечена-така се продава/.Моята е домашна и също препечена / се разбърква с разтопено масло и се слага върху карамела.
За крем карамела, яйцата и захарта се смесват и се разбиват .
Прибавя се млякото.
Сместта се излива във формата върху юфката и съдът се поставя на водна баня. Пече се 40 м. на 160°C.
Какаовият блат се приготвя като какаото,брашното,бакпулверът се смесват.
Сухата смес се прибавя към разбърканите яйца и олио и отново се разбърква добре.
Сместа се
излива върху изпечения сладкиш и се пече още 20 минути на 170° C.
Сладкишът се охлажда и прибира в хладилника.
На другия ден се полива със сиропа, от захар, вода и аромати. При приготвянето на сиропа, течността само трябва да заври.
Обръща се върху поднос.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Източникhttp://jivotatmojedaevkusen.blogspot.com/2015/10/blog-post_28.html?m=1
Коментари
Публикуване на коментар