ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ И САРМИ С КИНОА И БЯЛ СОС
Втората стъпка беше да направя опит да приготвя любимите си чушки и сарми като вместо ориз сложа киноа.
Вече познавах вкуса на този толкова хвален продукт и най-важното убедих се,че от него не правя алергии, както от елдата.
И така осмелих се да екпериментирам и да получа не по-малко вкусно ястие от пълнените чушки и сарми с ориз. Погрижих се не само да обработя добре киноата, но и да го овкуся, за да се отстрани специфичният му мирис.
Получи се много вкусно и апетитно ястие, което може да се консумира с удоволствие. Разбира се количеството беше малко, само за опит.
Споделям рецептата.
ПРОДУКТИ
4 броя сухи чушки
4 зелеви листа
100 гр.киноа
1 гл. лук
1 морков
200 гр. кайма
4-5листа лапад
копър магданоз,джоджан
1 корен пъщърнак
1 кубче телешки бульон
1с.л.песто
1ч.л.черен пипер
1 ч.л чубрица и сминдух
1с.л.зехтин
1ч.л.червен пипер
1 л. топла вода
За соса
1,5 с.л брашно
100 мл.прясно мляко
2-3 с.л.бяло вино
1 яйце
3-4 с. л. кисело мляко
бульона от чушките и сармите
ПРИГОТВЯНЕ
Най напред се обработва киноата. Измива се много старателно, за да излезе жълтата вода. Накисва се да 10 минути в обилно количество вода. Някои кулинари препоръчват да кисне една нощ, но според мен не е нужно.
През това време се приготвя плънката. Аз смесвам зеленчуците и подправките. Нищо не пържа, нито задушавам.
Лукът се нарязва на дребно. Прибавят се рендосаните морков и пъщърнак,каймата,зелените и сухи подправки.
Прибавя се отцедената киноа. Слага се пестото. Накрая се добавя зехтинът и червеният пипер. Всичко добре се разбърква.
Чушките се потопяват в топла вода,за да омекнат. Пълнят се със сместа. Сармите се правят по същия начин.
Всичко се подрежда в тендера. Отгоре се слага чиния, обърната така,че да обгръща чушките и сармите. Налива се водата. Ястието се вари на ниска степен на котлона.
Ястието ври 10 минути като се бърка непрекъснато. Добавя се и виното. Накрая се слага разбитото яйце с киселото мляко. Бърка се енергично,за да не се пресече яйцето от високата температура. Със соса се заливат чушките и сармите.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар