ПЪЛНЕНИ ЧУШКИ И САРМИ С КИНОА И БЯЛ СОС


От почти година не употребявам ястия с ориз. Досега издържах геройски, но започнах да се замислям дали не мога да го заменя с нещо друго. Вече приготвях салата като замених ориза с киноа 

Втората стъпка беше да направя опит да приготвя любимите си чушки и сарми като вместо ориз сложа киноа. 

Вече познавах вкуса на този толкова хвален продукт и най-важното  убедих се,че от него не правя алергии, както от елдата. 

И така осмелих се да екпериментирам и да получа не по-малко вкусно ястие от пълнените чушки и сарми с ориз. Погрижих се не само да обработя добре киноата, но и да го овкуся, за да се отстрани специфичният му мирис.

Получи се много вкусно и апетитно ястие, което може да се консумира с удоволствие. Разбира се количеството беше малко, само за опит.


Споделям рецептата.

ПРОДУКТИ

4 броя сухи чушки 

4 зелеви  листа

100 гр.киноа

1 гл. лук

1 морков

200 гр. кайма

4-5листа лапад

копър магданоз,джоджан

1 корен пъщърнак

1 кубче телешки бульон

1с.л.песто

1ч.л.черен пипер

1 ч.л чубрица и сминдух

1с.л.зехтин

1ч.л.червен пипер

1 л. топла вода

За соса

1,5 с.л брашно

100 мл.прясно мляко

2-3 с.л.бяло вино

1 яйце

3-4 с. л. кисело мляко

бульона от чушките и сармите


ПРИГОТВЯНЕ

Най напред се обработва киноата. Измива се много старателно, за да излезе жълтата вода. Накисва се да 10 минути в обилно количество вода. Някои кулинари препоръчват да кисне една нощ, но според мен не е нужно. 

През това време се приготвя плънката. Аз смесвам зеленчуците и подправките. Нищо не пържа, нито задушавам.

Лукът се нарязва на дребно. Прибавят се рендосаните морков и пъщърнак,каймата,зелените и сухи  подправки.

Прибавя се отцедената киноа. Слага се пестото. Накрая се добавя зехтинът и червеният пипер. Всичко добре се разбърква. 

Чушките се потопяват в топла вода,за да омекнат. Пълнят се със сместа. Сармите се правят по същия начин.

Всичко се подрежда в тендера. Отгоре се слага чиния, обърната така,че да обгръща чушките и сармите. Налива се водата. Ястието се вари на ниска степен на котлона. 




Сосът се приготвя като се препича брашното в сух съд докато леко покафенее. Налива се бульона от чушките и сармите и зехтинът. Поставя се и прясното мляко.

 Ястието ври 10 минути като се бърка непрекъснато. Добавя се и виното. Накрая се слага разбитото яйце с киселото мляко. Бърка се енергично,за да не се пресече яйцето от високата температура. Със соса се заливат чушките и сармите.



По вкус плънката с киноа не отстъпва на тази с ориз.




 ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации