ЗАПЕКАНКА ОТ КАШКАВАЛ И СИРЕНЕ
Самата дума „запеканка” подсказва, че това е ястие, което се пече на фурна. Основните продукти се заливат със смес от мляко и яйца, към която понякога се добавят настъргано сирене и брашно. Основният въпрос, разбира се, е в продуктите, които запичаме. В различните държави развихрят кулинарните си фантазии в различни посоки. В глинен гювеч или в тава може да се сложат риба, зеленчуци, кайма и дори плодове – според локалните традиции. Най-важно е умението за смесване на различни вкусове.
Според някои кулинарни историци запеканката произхожда от Древен Рим – известно е, че там са готвили вид запечено блюдо с нарязано наэ ситно месо. Подобни ястия се срещат също при древните египтяни и при елините.
Обичайна запеканка във Финландия е т.нар. калилатико. Включва зеле, оцет, захар, масло и запържена предварително кайма. Всичко се полива със сос от сметана и галета и се пече.
В Русия са популярни запеканките на основата на извара.
Французите запичат за няколко часа нарязани картофи, след което ги заливат със смес от сметана, мляко и настъргано твърдо сирене.
Може да се изброяват и много други запеканки, които се приготвят по своеобразен начин от различните народи.
Правила съм запеканки от катофи и сирене, картофи и зеленчуци, сирене и зеленчуци.
Идеята ми сега беше да заменя панираният кашкавал, който след пържене става доста мазен. А и самото пържене може да се избегне и замени с печене.
Съвсем наскоро Пенка Йоргова публикува в моята група кашкавал и сирене на фурна. Хареса ми рецептата, използвяните продукти и начина на приготвяне.
Реших, че само така ще заменя панираният кашкавал с такъв изпечен на фурна.
Достатъчна ни беше половин доза, за да се насладим на тази вкусотия! Получи се интересна запеканка с много нежна и пухкава текстура.
Както винаги направих и някои промени. Не слагах черен пипер и магданоз и добавих 1 с.л. с връх брашно.
Като благодаря на Пепи за чудесната рецепта, я споделям с удоволствие!
ПРОДУКТИ
200 гр. кашкавал
60 гр.сирене
2 яйца
200 мл.прясно мляко
1 с.л. с връх брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
20 гр.масло
ПРИГОТВЯНЕ
Разбиват се яйцата с щипка сол. Не е нужен миксер. Разбиването продължава до образуване на гладка маса.
Постепенно се добавя и брашното,смесено с бакпулвера.
Пече се на 160°С при загрята фурна около 40 минути. Това се налага защото формата е малка и сместа стои високо в нея.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Здравейте! Страхотна запеканка! Ако поставя съдържанието в по - широк съд дали ще се изпече по - бързо?
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Благодаря!
ИзтриванеСъс сигурност ще се изпече по-бързо. Но ще бъде по-плоска и няма да се вижда вътрешното съдържание.
Ако това няма значение опитайте и така.
Успех !