Макарони на фурна е един позабравен десерт от миналото,на който сме се наслаждавали с удоволствие. Съпругът ми си спомня,че в казармата,това е било най-желаното лакомство,което всички похапвали с удоволствие.
Сега на фона на толкова много модерни сладки изкушения рядко правим този толкова любим десерт.
Наскоро съпругът ми след пазаруване се прибра с два пакета макарони. Единият беше обичайните макарони, а другият -безглутеинови от ориз и киноа. Той знаеше, че от известно време избягвам глутеиновите изделия и затова ми предложи безглутеинови. И така опитахме първо безглутеиновите с малко количество продукти.
Имах на разположение кокосово мляко и масло и реших да ги използвам и тях.
Дозата позволяваше макароните да бъдат направени в купички и за по-добър вкус карамелизирах захар на дъното им.
Споделям рецептата.
ПРОДУКТИ
100 гр.безглутеинови макарони
2 яйца
400 мл. кокосово мляко
40 гр. кокосово масло
60 гр.кафява захар
1 п.ванилия
Щипка сол
600 мл.вода за сваряване на макароните
по 3 ч.л. захар за карамела на всяка купичка
50 гр.захар за карамела за украса
кубчета лед
ПРИГОТВЯНЕ
Най напред се сваряват макароните с щипка сол. Слага се водата да заври и се прибавят макароните.
През това време се приготвя яйчната смес. Половината от млякото се загрява и в него се разтопява захарта смесена с ванилията. Другата половина от млякото се прибавя към леко разбитите яйца. На тънка струйка се слага и топлото мляко.
Във всяка купичка се кармелизира захарта, като се прибавя 1 ч.л студена вода и се бърка на ниска температура до карамелизирането на захарта.
Разпределят се макароните/до половината на купичката/. Прибавя се от разтопеното кокосово масло. Налива се яйчна смес до горе. Макароните се пекат на водна баня/поставени в съд с ледено студена вода/ както крем карамела около 50 минути на 160°С.
Купичките остават в тавичката до охлаждането им. Най -добре е да престоят 1 нощ, без да се изваждат от купичката. Така карамелът се разтопява окончателно.
Преди поднасяне се обръщат в чиния.
За украса могат да се направят карамелени фигурки.
Като за целта се карамелизира захарта посочена в продуктите като се добавят преди това 2 ч.л.вода. Бърка се непрекъснато до пълно карамелизиране на захарта. Сместта трябва да може да се излива.
В купичка се слагат кубчета лед. Моите бяха около 10. Върху тях се излива карамела. Ако искаме повече фигурки поливаме с кръгоообразни движения навсякъде около кубчетата лед.
Ако искаме голяма фигура поливаме около центъра,но пак на разстояние.
Готовите фигурки отделяме след минута от поливането и поставяме в чиния.
С получените фигурки украсяваме макароните
Не съм опитвала подобни макарони. Дали вкусът им е като на другите? Иначе изглеждат страхотно!
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Благодаря!За разлика от естествената киноа,която трябва да се кисне във вода,заради специфичния вкус,в макароните не се усеща. Вкусът е почти като на другите макарони. Спокойно може да се консумират. По-здравословни са.
ИзтриванеРазкошни макарони! Поздравления за визията!
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ИзтриванеЗдравейте! Благодаря! И на мен така повече ми харесва. Поздрави!
ИзтриванеМного ми харесаха фигурките! Благодаря за идеята!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря!🌹🍀❤
Изтриване