МЕКИЦИ С КОКОСОВО МЛЯКО


Преди няколко години правих козунак с кокосово мляко и много се хареса. Реших да сложа и в тестото за направа на мекици. В последните няколко години приготвях в повечето случаи бухтички. Много бързо стават и са вкусни като мекици.
Но сега реших да направя класически мекици. Както при питката за направа, на която няма една рецепта, така и при мекиците могат да бъдат различни. Реших да експериментирам и съставих моя рецепта за мекици. Мислех си дали от кокосовото мляко, което планирах да сложа няма да се промени и влоши вкуса, но това не се случи. Получиха се много вкусни и апетитни лакомства.
Споделям рецептата.

ПРОДУКТИ

350 гр. брашно 
2 яйца
15 гр. прясна мая
1/4 ч.л.сол
1 с.л.захар
3 с.л. олио
100 мл. кокосово мляко
300 мл. олио за пържене

ПРИГОТВЯНЕ

Най-напред се активира маята със захарта, малко от млякото и 2 с.л.брашно.
Когато сместа увеличи двойно обема си е готова за употреба.


Брашното се пресява и се поставя солта. Разбърква се.  Оформя се кладенче. 


 В брашното се слагат яйцата, мазнината, активираната мая и кокосовото мляко.


Замесва се тесто.


Поставя се в найлонов плик, за да втаса.
Това става след около 40 минути.
Тестото се разделя на 4 топки.


От първата се разточва кръг.


С ринг се изрязват кръгчета. Всяко кръгче се продупчва с пръст и дупката се разширява.


Оформят се гевречета,които се пържат на маслена баня. / добре сгорещено олио/.


Останалите топчета се разточват на кръгове. Всеки кръг се нарязва на триъгълничета. Те също се пържат на маслена баня.


Мекиците са готови.


Тестото е много меко и нежно и при пърженето мекиците стават обемни и се надуват като балончета


 ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации