ХУМУС ОТ БЯЛ БОБ И СУШЕНИ ДОМАТИ В ПАЛАЧИНКОВА КОШНИЧКА




Хумусът определено намери място на нашата семейна трапеза. От няколко години си купувахме готов от магазина, но там няма голямо разнообразие от тази разядка. А и този хумус съдържа консерванти и не може да очакваме,че винаги е прясно приготвен. Не може да се задоволи и желанието да се приготвя с различни съставки.
Наскоро реших да опитам да приготвя домашен хумус.


Реших да сложа в него авокадо и се получи чудесен гуатамоле хумус. 

Авокадото е изключително полезен продукт и използването му е напълно желателно. Все пак малко по-различният му вкус не можа да допадне на всички в семейството. На мен обаче хумусът ми хареса много и похапнах с удоволствие от него.
И не след дълго реших отново да направя, но този път вместо с нахут с бял боб. Това е напълно приемливо защото нахутът и бобът са от едно семейство-Бобови.
А и зрелият боб е трациционен и любим продукт, който всеки българин консумира с удоволствие.
Така че освен прочутата бобена чорба или яхния може да се приготви и хумус.
Разгледах множество рецепти и си набелязах някои идеи. Особено ми хареса идеята на Силвана Роу за използване на кубчета лед при приготвянето на хумуса.
Реших да добавя и нещо много любимо у дома- сушени домати, които приготвям от домашните и поставям в бурканчета с олио. 
Използването на зелени стръкчета джоджан е също желателно, защото доста върви с боба. Имах останал около 50 гр.нахут и използвах и него.
И така се получи невероятно вкусен хумус. Съпругът ми много го хареса и му се стори че е  месен пастет.
Аранжирането на разядката не е без значение за мен и затова реших да използвам идея от клипче, което неотдавна ни предложи невероятната кулинарка и моя фейсбук приятелка Пепи. Това е една симпатична кошничка от палачинка.  Именно тя ми послужи като постамент, в който разположих разядката.
Споделям рецептата

ПРОДУКТИ

За палачинковата кошничка /за две палачинки с размер на тавичката d= 25 см./ 
1 яйце
60 гр.брашно
1 ч л бакпулвер
100 мл.вода
1 с. л. олио
по желание масло за намазване на палачинката
1к.л. захар

За хумуса

220 гр.зрял бял боб
50 гр.нахут/не е задължително/
8 резенчета сушени домати
50 гр.орехи
2 с.л.тахан
1ч.л.песто
2 ч.л. зехтин
7-8 стръкчета джоджан
няколко клонки магданоз
черен пипер
мащерка -1 клонче суха
4 скилидки чесън
1ч.л. червен пипер
5-6 кубчета лед
сокът от 1/2 лимон

ПРИГОТВЯНЕ



Най-напред се приготвя палачинковата кошничка.
Към яйцето се прибавя олиото. Разбива се, добавя се водата и брашното с бакпулвера. От сместа се правят две палачинки.


Кошничката се прави като всяка палачинка се разполага в купичка, така че краищата да стърчат над купичката. Моята  е по-дълбока, защото при по-плитката палачинката не може да се накъдри така.
Вътре в купичката върху палачинката се поставя чаша.


Така палачинката се пече в загрята фурна на 200°С около 5-6минути.
Изважда се за да се охлади, след което внимателно се отстранява чашата.
 

Хумусът се приготвя като в блендъра се поставят бобът и нахутът. Слагат се зелените подправки и чесънът.


Добавят се отцедените от олиото сушени домати, накъсани на парчета.


Слагат се орехите.


Добавят се таханът, пестото и останалите подправки. Накрая се слагат и кубчетата лед.


Всичко се смила до образуването на кремообразна смес. Ако е необходимо се добавят още няколко кубчета лед.


Хумусът се поставя в охладената кошничка от палачинката.


Отгоре се поръсва със смляни орехи и се аранжира по желание.
Накрая остава да се насладим на тази вкусотия. 
Хубавото е, че при печенето палачинката става хрупкава и може да се начупи и похапне с разядката.
Много върви и с ръжени сухари.


 ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации