ДИП ГУАКАМОЛЕ ХУМУС
За първи път опитах хумус при гостуването ми в дома на семейната ни приятелка леля Йовка. Беше направен с добавка на авокадо.Това се случи преди 35 години. В нашите магазини тогава трудно можеше да се намери авокадо,а тя беше го получила от дъщеря си, която живееше в Южна Африка.
Какъв е произходът на хумуса?
От всичко, което ни е известно за хумуса, може да се направи категоричния извод, че той е древно ястие. Но да кажем къде точно и кога се е появил той, е въпрос с повишена трудност, който неминуемо ще доведе и до сериозен спор.
Днес хумусът е от основно значение за турската, ливанската, сирийската и египетската кухни и всяка от тези кулинарни традиции е категорична, че той се е появил първоначално на нейна територия.
Ако човек се зарови в различните източници, ще намери дори твърдения, че хумусът е еврейско ястие, споменато в един от пасажите на Библията. Дамаск и Сирия също се смятат за едни най-вероятните претенденти в тази надпревара.
Според друга популярна теория хумусът не е нито библейски, нито ливански, нито сирийски, а... египетски.
Най-ранната рецепта за хумус, е от египетска книга за готварство", според Ари Ариел - историк от Средния Изток и преподавател по история и международни изследвания в университета в Айова.
Днес хумусът е много често срещан и в българската кухня. Към него се добавят някои зеленчуци, а когато се сложи авокадо се получава гуакамоле хумус. Само че на класическото гуакамоле към авокадото се добавят домати,лук и чушки.
Така че наименованието гуакамоле хумус е условно, заради добавеното авокадо.
Аз съм купувала хумус с добавка на патладжан и сушени домати.
Не знам защо преди няколко дни реших да опитам да направя хумус. Може би защото в къщи имах добре узряло авокадо и си казах, че е най добре да направя хумус и с него.
Имам съхранена рецептата на леля Йовка и реших да я използвам. Добавих и някои още съставки и се получи интересна разядка. Добро решение беше и използването на лайм и орехи.
Само мога да кажа,че домашният хумус е далеч по-вкусен и здравословен от този, който се продава в магазините. Няма консерванти и може веднага след приготвянето да се консумира.
Споделям рецептата.
ПРОДУКТИ
150 гр.сварен и обелен нахут
1 средно голямо добре узряло авокадо
50 гр.орехови ядки
1 ч.л сусамов тахан
4-5 скилидки чесън
2 с.л.зехтин
1 лайм
1ч.л.песто
3 супени лъжици прясно мляко
сол на вкус
черен пипер
2-3 клонки магданоз
ПРИГОТВЯНЕ
Чудесна разядка! Много ми хареса.
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Благодаря! Радвам се, че Ви е харесала!
ИзтриванеИнтересно и вкусно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря!🍀☘🌹
ИзтриванеМного и интересна и може би вкусна разядка
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Благодаря! Да,много е вкусно!
ИзтриванеМного вкусно изглежда!! Ще опитам! Само се чудя какво означава дип?
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Благодаря! Дип е синоним на разядка и двете означават сос. Буквално дип означава "топвам"в смисъл топя в разядката.
Изтриване