КАРАМЕЛИЗИРАНИ МАКАРОНИ НА ФУРНА


Макарони на фурна са любим десерт на поколения. Приготвя се много лесно и сравнително бързо. 

Трябва да се признае,че с навлизането на множество други десерти позабравихме макароните на фурна,които някога се приготвяха за десерт за обяд или вечеря ,

а  защо не и за закуска.

Сега лично аз ги приготвям рядко,въпреки че се изяждат почти веднага. Може би и точно затова.



Наскоро съпругът ми купи два вида макарони класическите и такива без глутен. Решихме първо да опитаме безглутеиновите, които направих в чаши.

Те обаче свършиха и дойде ред и на глутеиновите макарони.

Хареса ми технологията на приготвяне на макарони с карамелизирана захар и затова приготвих такива в тавичка. Ето и рецептата.

ПРОДУКТИ

200 гр макарони

800 мл. прясно мляко

500мл.вода за сваряването на макароните

100гр. захар

1 п.ванилиева захар

4 яйца

50 гр.краве масло


За карамела 

80 гр.захар

3 с.л.вода

За карамелените фигури

50 гр. захар

2 с.л.вода

пудра захар за поръсване

ПРИГОТВЯНЕ


Най-напред се сваряват макароните.



Водата се слага да заври,след което се прибавят  макароните.Сваряват  се до омекване.

През това време се карамелизира захарта на дъното на тавичката, в която ще се пекат макароните.




Половината от прясното мляко се слага на котлона да заври.



Прибавя се захарта и пакетчето ванилиева захар. Млякото се отстранява от котлона малко да се охлади.


Разбиват се яйцата.


Прибавя се студеното мляко и на тънка струя горещото мляко.


Макароните се отцеждат от водата и се поставят в тавичката. Отгоре се подрежда на  късчета маслото.


Налива се яйчно млечната смес и се разбърква.

Тавичката се поставя в друга по-голяма тава и се пече на водна баня.


Фурната е загрята на 170 °С. Пече се около 50 минути до зачервяване на макароните.

 
При сервиране на всяко парче се слага от  карамелените фигурки.


Те се получават като карамелизираната на ниска температура захар се излива на тънка струйка върху кубчета лед,както е показано на изображението.
За карамелизирането на захарта, към нея се прибавя водата и се бърка до получаването на кехлибарен цвят.


Може да се поръси и пудра захар.


 ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации