ПИЦА-ПЛИК ВЪРХУ ЛАВАШ С ЯЙЧИЦЕ СЪРЦЕ
Денят на влюбените вероятно произлиза от древния римски фестивал на плодородието, наречен Lupercalia, когато млади мъже теглят картички с имената на момичета от така наречените урни на любовта. Момичето, чието име е избрано от мъжа, трябва да стане негова любима през следващата година. Дори в онези дни жените са получавали цветя като подаръци.
Според друга легенда, Свети Валентин е възникнал благодарение на свещеника епископ Валентин, наричан по-късно покровител на влюбените. Императорът на Рим Клавдий II забранил на своите войници да сключват брак и да ухажват жени, защото се страхувал, че семейния живот ще наруши морала им на бойното поле. Католическия свещеник Валентин обаче нарушава заповедта и започва тайно да венчава млади двойки, подарявайки им букети цветя от епископската градина. За съжаление, за тези свои дела, той бива арестуван и екзекутиран
Св.Валентин е имал различно значение в пристанищните градове, където гилдиите от моряци, търговци и занаятчии са пирували заедно на 14 февруари. Сред ергените се говори, че което момиче срещне мъжа първо на 14 февруари, тя ще стане неговата бъдеща съпруга. Затова младите мъже да бързали да подарят букет с цветя на избраното от тях момиче възможно най-рано сутринта на този ден. С времето Денят на влюбените става все по-популярен и през 21 век се празнува от милиони двойки по цял свят .
Въпреки че, Свети Валентин се празнува сравнително отскоро в България, напоследък той става все по-популярен и у нас, особено сред по-младите.
Всяка година правя някакъв сладкиш повечето с вино и шоколад за хармонизиране на празниците.
Сега направих тази пица под влияние на клипче където върху плика имаше миниатюрно сърце от колбас. Взех само идеята а иначе пицата ми съдържа доматено пюре,сирене Грюер наденичка и яйце,което изпекох в ринг под формата на сърце върху лаваша. Получи се нещо интересно и много вкусно.
Споделям рецептата.
ПРОДУКТИ
1 лаваш
100гр. сирене Грюер
1 наденица
1 яйце
краве масло
1 яйце
шарена сол
1с.л доматено пюре
ПРИГОТВЯНЕ
Коментари
Публикуване на коментар