КОРДОН БЛЬО С ПИЛЕШКО ФИЛЕ И ДОБАВКА НА БЕЙБИ СПАНАК
"Кордон бльо" е широко познато ястие, като броят на държавите, в които се предлага като специалитет, е неизброим.
В основния си вид "Кордон бльо" представлява тънко парче месо, под формата на шницел, напълнено с швейцарско сирене и шунка, завито на руло, панирано в галета и изпържено в гореща мазнина. Обикновено се приготвя с пилешко и телешко. Ястието е изключително непретенциозно откъм гарнитура, която може да бъде както лека зелена салата, така и любимите пържени картофки, картофено пюре или ориз.
Нека видим откъде започва всичко, като първо обърнем внимание на името.
Френският термин cordon bleu, който в буквален че превод означава "синя панделка", не идва случайно. Такава панделка първоначално е била носена от членове на висшия рицарски орден L'Ordre des chevaliers du Saint-Esprit, основан през 1578 от френския крал Анри III.
По-късно названието cordon bleu се ползва за храна с изключително високи стандарти и приготвена от майстори готвачи. Аналогията на символите произтича от пояса, който рицарите носят, и панделките, обикновено сини, на престилките на тези готвачи.
Основната рецепта на това ястие се споменава за първи път в готварска книга през 1949 г. Най-ранното появяване на специалитета, приготвен с пилешко месо, пък е отпечатан в брой на New York Times през 1967 г., докато версията му с телешко е известна дванадесет години по-рано.
Една от най-разпространяваните версии за създаването на световноизвестната рецепта е свързана с швейцарския град Бриг.
Действието се развива в местен ресторант, където група хора правят резервация. Но по стечение на обстоятелствата, в същия ден, втора група с подобен брой идва на място, твърдейки, че също е запазила места. Тъй като историята се развива в началото на XIX век, а не в наши дни, готвачката бързо се досеща за задаващия се провал - месото ще е недостатъчно, за да нахрани всички гости. Тогава ѝ хрумва гениалната идея да вземе наличното количество месо, да го нареже на тънки шницели във формата на пеперуда и да ги напълни с шунка и сирене, преди да ги панира и изпържи. Планът сработва, а двете групи хора остават повече от доволни.
Собственикът на ресторанта остава толкова впечатлен от развоя на събитията, че предлага на готвачката да бъде удостоена с "кордон бльо" - символ на перфектния готвач. Тъй като жената била скромна, отказала синята панделка, но името ѝ прозвучало като идеалното за новото ѝ кулинарно творение.
Ястието става изключително популярно през 60-е и 70-е години на миналия век, а 4 април се превръща в Национален ден на "Кордон бльо".
Помня че в младостта си правих някаква версия на "Кордон бльо".Тогава щяхме да имаме гости в дома на родителите ми и доста усилия положихме да го приготвим бързо.
Нямаше френски сирена, да не говорим за швейцарско. Пържихме като панирахме с домашна галета направена от майка ми.
Беше вкусно и майка ми остана доволна от помощта ми. Но аз не правих повече Кордон бльо, избягвахме пържено.
Наскоро в публикацията на Радослав Радославов видях вариант с пилешки филета на Кордон бльо и реших като ми дойде музата да опитам.
Осигурих си пилешки филета и швейцарско сирене Грюер. Прегледах доста рецепти и ме впечатли една от тях с добавка на спанак.
Реших да използвам идеята и с няколко комбинации направих вариант на Кордон бльо.
Панирах като намазах рулото със смес от подправки и белтък и поръсих с корнфлеикс.
Получи се много вкусно ястие.
Ето моята рецепта.
ПРОДУКТИ
1 голямо пилешко филе
4 шайби шунка
75гр. швейцарско сирене Грюел
30 гр. сирене Бри
1 шепа бейби спанак
Сухи подправки
Черен пипер
сминдух
вегета
Смес за намазване на пилешкото руло
1 с.л.горчица
1с.л.зехтин
1ч.л.сос от нар
1ч.л. тиквено олио
1 белтък
1/ 2 лайм
Корнфлеикс/наситнен/
ПРИГОТВЯНЕ
1. Филето се разполовява по дължина/не до края/
2. Изтънява се с дървено чукче.
3. Поръсва се с подправките.
4. Полива се с 1 с.л. сок от лайма
4. Отгоре се подрежда шунката.
6. В долната половина се слага и бейби спанака
7. Съставките за сместа за мазане се смесват и разбъркват.
8. Филето се навива на руло,което се намазва със сместа.
9. За да се стегне и не се разтваря при печене се намазва и с разбитият белтък.
10. Отгоре и отстрани се поръсва обилно с корнфлеикс.
11. Пече се на 200°© около 20 минути.
12. Гарнира се със салата по желание!
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар