КЕТО ХЛЕБЧЕТА С ХУСК И ШАРЕНА СОЛ


 






Не съм в диетичен режим,но малко по разтоварващи храни няма да навредят.

И друг път съм правила кето изделия, но сега реших да внеса в храната малко хляб, но без много калории.
Видях рецепта в една кулинарна група за хлебчета с червена леща, хуск и шарена сол.

 А какво е хуск? Ако познаваме кето диетата 
познаваме и хуска, в противен случай обаче хуск е нещо ново. Хускът, известен още като псилиум е индийски бял живовляк, който често се използва, както при нисковъглехидратното хранене, така и в диетологията и от всеки, който се опитва лесно и вкусно да свали някое друго килце. Изключително богат на фибри, индийският бял живовляк хуск е полезен за цялата храносмилателна система, тъй като е водоразтворим .

Хускът създава чувство за ситост и е подходящ за допълнение или в храненето Най-често хускът се консумира или разтворен в голямо количество течност, или за приготвянето на безглутенов хляб без брашно.

 Кето хлебчетата с хуск и черена леща са едно изключително лесно и изключително вкусно печиво, с подчертан вкус на леща. Леки пухкави и много вкусни.
Хускът е достъпен,може да се намери във всяка аптека или био магазин. Не се заменя с нищо,въпреки предложенията за, овесени ядки, ленено семе и пр. Тези продукти са полезни,но не могат да заменят хуска.
И така не че не се доверих на рецептата, но не знаех дали ще изям толкова хлебчета и затова направих половин доза. Не знаех и дали съпругът ми ще опита от тях.
 Но се оказа после,че много му харесаха. Даже сподели,че не личи,че не са от пшеничено брашно. Толкова му беше чудно, че и от леща може да се направи хляб.
И така към рецептата.

ПРОДУКТИ

125 гр. червена леща 

20 гр.хуск

5 гр.бакпулвер

50 гр.вода

2 с.л. зехтин

1с.л. ябълков оцет 

1с.л. шарена сол 


ПРИГОТВЯНЕ 




1.Червената леща се накисва във вода за една нощ. Изцежда се, измива се и се оставя настрани.




2. Хускът се измерва и поставя в съд.





3. Прибавят се бакпулверът и шарената сол.


4. Лещата се слага в блендера. Поставят се и другите продукти. 


5. Блендира се до образуване на тестена маса 



6. От полученото тесто се оформят 5 топчета по 64 гр.

7. Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене. Поръсват се с ленено семе и сусам.



8. Пекат се 35 минути на 170°©. Фурната се изключва и хлебчетата престояват още 5 минути.



9. Охлаждат се бързо.



10..Отвътре са меки и много ароматни.





ДОБЪР АПЕТИТ!

Източник


Хлебчета от червена леща с ШАРЕНА СОЛ

Продукти
250 г червена леща предварително накисната (250 г преди накисване)
40 г хуск (5-6 сл)
1 бакпулвер
1 /2 чл сол 
2 чл шарена сол 
100 мл вода
3 сл зехтин
2 сл ябълков оцет

Приготвяне
🔸 Измитата и отцедена леща, заедно с всички други съставки се блендира с S образния нож на блендера до получаване на тесто.
🔸 От тестото се оформят топчици, моите бяха 8 бр., които се слагат в тава покрита с хартия за печене. Могат да се поръсят със семенца за допълнителен вкус, но не е задължително. Аз ги поръсих със черен сусам.
🔸 Пекат се в предварително загрята на 180С с вентилатор фурна за 40 мин. Когато са готови се надуват доста и стават като топченца. 

Да ви е вкусно 💚🧡💚

❓”Може ли да заменя хуска с нещо друго?”

Не бих заменила хуска с нищо, въпреки предложенията за овесени ядки, чия или ленено семе.
Хускът дава еластичност на тестото, която прави питчиците с наистина хубав вид и структура. Заместителите споменати по-горе ще доведат до ронливо тесто и питките няма да бухнат така хубаво.














Коментари

Популярни публикации