ПЕЧЕНИ КАРАМЕЛЕНИ ЯБЪЛКИ
Докато има все още домашни ябълки да направя нещо различно и вкусно с тях.
Както всяка година и сега имаше чудесни ябълки в градината и успяхме да ги съхраним и повечето да употребим.
Реших да направя печени ябълки. Цяла зима приготвях такива във фурната с пълнеж или без пълнеж.
Но този път ги направих по рецепта на Йоланта Делибозова и не съжалявам защото станаха чудесни. Само че аз прибавих към сухите съставки галета и смляни орехи.
Йоли е перфектна кулинарка,име в любителското изкуство в този бранш.
Вярно е, че моите не станаха точно като нейните, но все пак всеки си има свой почерк и прочит на онова, което върши .
Доволна съм и благодарна за помощта на съпруга ми,който обели почисти ябълките, защото аз все още не си служа добре с дясната ръка. Все пак успях да се справя с останалото.
Накрая се получи много сочен и вкусен десерт.
Ето и рецептата.
ПРОДУКТИ
7 ябълки от сорта Пинк Лейди
150 гр . захар за карамела
Поръска
100 гр кокосова захар
50 гр. смляни орехи
70 гр. галета от бисквити
1с.л царевично нишесте
1ч л.канела
кардамон
щ.шафран/ може и без него/
За украса
орехи Пекан
смлян шамфъстък
И още каймак
ПРИГОТВЯНЕ

2. Формата за десерта се облепва с алуминиево фолио,слага се захарта,за да се кармелизира във
фурната.
3.Върху карамела се подрежда 1 ред от ябълките. Поръсва се от сухите съставки.
4. Това се повтаря докато формата се напълни с ябълки и поръска. Най-отгоре не се слага
поръска . Ябълките се притискат леко с ръка докато се усети сока.
5. Пече се 1 час на 180°©. Оставя се да се охлади и се притиска с ринг или лъжица,за да се споят пластовете ябълки. Оставя се в хладилника за 1 ден .
6. Обръща се, отстранява се фолиото и се поръсва с шамфъстък. Отгоре се подреждат орехите .
7. Сервира се охладено.
8. Може да се сервира с топка сладолед или сметана. В случая поднесох с каймак .
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар