ПЕЧЕНИ КАРАМЕЛЕНИ ЯБЪЛКИ


Докато има все още домашни ябълки да направя нещо различно и вкусно с тях.



Както всяка година и сега имаше чудесни ябълки в градината и успяхме да ги съхраним и повечето да употребим.

Реших да направя печени ябълки. Цяла зима приготвях такива във фурната с пълнеж или без пълнеж.
Но този път ги направих по рецепта на Йоланта Делибозова  и не съжалявам защото станаха чудесни. Само че аз прибавих към сухите съставки галета и смляни орехи.
 
 Йоли е перфектна кулинарка,име в любителското изкуство в този бранш. 

Вярно е, че моите не станаха точно като нейните, но все пак всеки си има свой почерк и прочит на онова, което върши .
Доволна съм и благодарна за помощта на съпруга ми,който обели почисти ябълките, защото аз все още не си служа добре с дясната ръка.  Все пак успях да се справя с останалото. 

Накрая се получи много сочен и вкусен десерт.
Ето и рецептата.

ПРОДУКТИ 

7 ябълки от сорта Пинк Лейди

150 гр . захар за карамела 

Поръска 

100 гр кокосова захар 

50 гр. смляни орехи 

70 гр. галета от бисквити

1с.л царевично нишесте 

1ч л.канела

кардамон

щ.шафран/ може и без него/

За украса 

орехи Пекан 

смлян шамфъстък

И още каймак



ПРИГОТВЯНЕ 






1.Ябълките се обелват и нарязват на тънки филийки в блендера. Съставките за поръската се смесват .




2. Формата за десерта се облепва с алуминиево фолио,слага се захарта,за да се кармелизира във
фурната.



3.Върху карамела се подрежда 1 ред от ябълките. Поръсва се от сухите съставки. 



4. Това се повтаря докато формата се напълни с ябълки и поръска. Най-отгоре не се слага
 поръска . Ябълките се притискат леко с ръка докато се усети сока.


5. Пече се 1 час на 180°©.  Оставя се да се охлади и се притиска с ринг или лъжица,за да се споят пластовете ябълки. Оставя се в хладилника за 1 ден .


6. Обръща се, отстранява се фолиото и се поръсва с шамфъстък. Отгоре се подреждат орехите .


7. Сервира се охладено.


8. Може да се сервира с топка сладолед или сметана. В случая поднесох с каймак .





ДОБЪР АПЕТИТ!





Коментари

Популярни публикации