ШНИЦЕЛИ С ПЪЛНЕЖ



 


Шницелите са популярен европейски специалитет. Най- разпространени са виенските шницели. 








Според една от версиите рецептата е донесена от древните римляни. Тя е намерена описана в единствената оцеляла кулинарна книга от I в. – Artis Magiricae Libre X.






В Европа шницелът се е появил през 19 век . Виенските шницели се приготвят от силно счукано телешко месо. Ако е от друго месо, значи шницелът не е виенски.




Според една от версиите рецептата е донесена от австрийския фелдмаршал Радецки. Но това не е потвърдено.




У нас шницелът се приготвя от телешко,свинско или пилешко месо,смляно или накълцано. Обикновено се панира и пържи, но се срещат и печени варианти. Гарнира се по различен начин.

Моята сестра е майстор на шницелите.
  За 8 март и аз реших да направя.
За по-богат вкус сложих в тях яйца нарязани на половинки по дължина. И тъй като имаме разлѝчни вкусове със съпруга, моите. поръсих с корнфлеикс.
Всеки намазах със смес от тиквено олио, сос от нар и горчица.Отгоре гланцирах с белтък. 

Излязох от традиционната форма и технология на приготвяне, но на вкус са чудесни. Избягнах и пърженето, въпреки че си спомням какви чудесни шницели купуваше майка ми от стола на завода, където работеше.
За по-здравословен. ефект аз ги пекох във фурната.


И ето моята технология.

ПРОДУКТИ

500 гр . телешка кайма 

4 яйца 

1 гл. смлян лук

50 мл червено вино

подправки
по една равна супена лъжица:
черен пипер 
кимион 
сминдух 
чубрица

копър

За намазване на шницелите 

1 с. л. тиквено масло 
1 с л. сос от нар 
1 ч л.горчица
1 разбит белтък 
корнфлеикс 



ПРИГОТВЯНЕ 




1. Каймата се овкусява и се разделя на 4 шницели.
Във всеки се разполага сварено яйце, разделено на две по дължина. Оформят се шницелите и се 
намазват със сместа и след това с белтъка.




2. С хартията се поставят в тавата на фурната, като два се поръсват с корнфлеикс.

3. Пекат се на 250°© около 20 минути.






4. Шницелите са готови.


5. Поднасят се с гарнитура по желание.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации