ШНИЦЕЛИ С ПЪЛНЕЖ

Шницелите са популярен европейски специалитет. Най- разпространени са виенските шницели.
Според една от версиите рецептата е донесена от древните римляни. Тя е намерена описана в единствената оцеляла кулинарна книга от I в. – Artis Magiricae Libre X.
В Европа шницелът се е появил през 19 век . Виенските шницели се приготвят от силно счукано телешко месо. Ако е от друго месо, значи шницелът не е виенски.
Според една от версиите рецептата е донесена от австрийския фелдмаршал Радецки. Но това не е потвърдено.
У нас шницелът се приготвя от телешко,свинско или пилешко месо,смляно или накълцано. Обикновено се панира и пържи, но се срещат и печени варианти. Гарнира се по различен начин.
Моята сестра е майстор на шницелите.
За 8 март и аз реших да направя.
За по-богат вкус сложих в тях яйца нарязани на половинки по дължина. И тъй като имаме разлѝчни вкусове със съпруга, моите. поръсих с корнфлеикс.
Всеки намазах със смес от тиквено олио, сос от нар и горчица.Отгоре гланцирах с белтък.
Излязох от традиционната форма и технология на приготвяне, но на вкус са чудесни. Избягнах и пърженето, въпреки че си спомням какви чудесни шницели купуваше майка ми от стола на завода, където работеше.
За по-здравословен. ефект аз ги пекох във фурната.
И ето моята технология.
ПРОДУКТИ
500 гр . телешка кайма
4 яйца
1 гл. смлян лук
50 мл червено вино
подправки
по една равна супена лъжица:
черен пипер
кимион
сминдух
чубрица
копър
За намазване на шницелите
1 с. л. тиквено масло
1 с л. сос от нар
1 ч л.горчица
1 разбит белтък
корнфлеикс
ПРИГОТВЯНЕ
1. Каймата се овкусява и се разделя на 4 шницели.
Във всеки се разполага сварено яйце, разделено на две по дължина. Оформят се шницелите и се
намазват със сместа и след това с белтъка.
2. С хартията се поставят в тавата на фурната, като два се поръсват с корнфлеикс.
3. Пекат се на 250°© около 20 минути.
4. Шницелите са готови.
Коментари
Публикуване на коментар