ФРИТАТА С ЧЕРИ ДОМАТИ И СИРЕНЕ


 

Фритатата често е наричана италиански омлет.

Това е удобство от гледна точка на понятията, защото обяснява, че става дума за ястие с разбити и сготвени  яйца .

Фритата обаче няма строгия канон на френския омлет. Тя е едно тези много популярни италиански ястия, които трудно ще срещнете в менюто на ресторант, но често присъстват на трапезата в милиони домове.

Най-хубавото на фритата е, че дава пълна свобода на фантазията и обикновено е нещо, което се приготвя от остатъци или с продукти от типа "каквото има в хладилника". Тя е класическа бърза вечеря за делничен ден, но може да се приготви и за закуска, брънч или обяд.

Принципните разлики с омлета са, че фритата се готви по-бавно и от двете страни, може да се яде и студена и не се налага да се завива.

Произходът на фритата не е особено ясен, но се смята, че това е италиански вариант на испанската тортийя, която представлява дебела палачинка от задушени картофи с яйца.

Фритата може да се направи от буквално всичко и няма правила или особени класики - единствената задължителна съставка са яйцата. Резултатът всеки път е впечатляващ, а останалото може да се яде и на следващия ден - в сандвич за закуска.

От множеството разновидности на фритатата

 си избрах със сирене и чери домати 

Стана чудесна!

 ПРОДУКТИ 

1 гл.лук

300 гр . чушки

шепа лапад 

2с.л на зехтин 

5 яйца

черен и червен пипер сол 

150 гр.чери домати

150 гр. сирене


ПРИГОТВЯНЕ 




1. Нарязаните лук и чушки се задушават със зехтина и 200 мл вода.


2. Прибавя се лапада и се разбърква.


3. Сместа се разпределя в тавичка 


4. Яйцата се разбиват и овкусяват със солта и пиперите.


5. Изливат се в тавичката без да се разбърква.


6. Подреждат се доматчета разрязани на две и сиренето на кубчета.

7. Пече се 20 минути на 180°©.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации