ЕКЛЕРИ И ПРОФИТЕРОЛИ


Еклерите са сред любимите десерти на много хора.Първите сведения за тези сладкиши датират от 1549г., когато италианецът Пантерели , готвач на Катерина Медичи , ги приготвя и кръщава на себе си.
По-късно французите ги наричат  ПОПЛЕНКИ,а през 18 век прочутият сладкар Авис усъвършенствал рецептата и ги нарекъл ШУ,защото му приличали на зеле.
Век по-късно френският кулинар Антоан Карем променил рецептата и сътворил класическото парено тесто.



Днес съществува разделение при еклерите в зависимост от формата
Продълговатите сладки се наричат еклери



Кръглите и топчести сладки са профитероли или шу ала крем.
За нашето семейство еклерите са любими и аз ги правя по рецептата на майка ми.

ПРОДУКТИ 

2ч.ч брашно
2ч.ч.вода
6 яйца
50гр.масло
1 щ.сол

За крема

За пълнеж: 500мл. прясно мляко 
60гр.  грис
6 с.л.захар
50гр.масло
ванилия
2яйца
За украса: 250 гр. крем-сирене
100гр.сладкарска сметана
50гр. заквасена сметана
50гр.белен шам фъстък

За заливка
50гр.шоколад

ПРИГОТВЯНЕ

Водата се слага да заври.Прибавя се щепка сол и маслото.Брашното се слага изведнъж,при непрекъснато бъркане. Когато тестото започне да се отделя от съда, сместта се отстранява ,за да се охлади. 
Прибавят се яйцата ,едно по едно.
Готовото тесто се слага в шприц.



Оформят се еклери


и профитероли. Част от сладките могат да се направят от какаово тесто. Като към част от тестото се прибавя какао.


Сладките се шприцоват върху хартия за печене.Фурната се загрява на 200°C. Поставя се тавата с еклери и профитероли и не се отваря по време на печенето,което трае 15-20 минути. Фурната се изключва и сладките престояват вътре още 9-10 минути. 





Извяждат се и след като се охладят се разрязван на две по дължина и се шприцова първият крем. Върху него се шприцова вторият крем и се поставя горната част на сладката


Първият крем се приготвя като млякото се загрява до кипване, заедно със захарта.Постепенно се слага грис като се бърка непрекъснато.Сместта се сваля от котлона и се прибавят яйцата едно по едно при непрекъснато бъркане.Връща се обратно на котлона и се църка още1-2минути.Поставя се ванилията и маслото. 


Вторият крем се приготвя като крем-сиренето се разбърщва със захарта и се прибавя разбитата сладкарска сметана и заквасенага сметана. Разбърква се добре.


Накрая върху еклерите се излива разтопен шоколад. 
Профитеролите още сурови се наръсват с едро нарязан шам фъстък и се пекат с него.


Могат да се гарнират и с сладолед или други кремове.




ДОБЪР АПЕТИТ!



Коментари

Популярни публикации