КАШКАВАЛЕНА КУПИЧКА С ПЕЧЕНИ ОРЕХИ

 

От кашкавал могат да се правят различни фигури или да се приготвят
чипсове, орнаменти.
Това е техника , с помощта на която можем да направим красиви и вкусни деликатеси, които да разнообразят средствата за поднасяне на различни храни.
Направата на купичка, кошничка или чинийка, с която да поднесем различни консумативи от ядки до сухи мезета, ще изненада нашите гости и ще ни позволи да изпитаме наслада от съчетанието на външен вид и вкус.
Когато за първи път направих две купички и поднесох в нея печени ядки забелязах,че интересът към ядките като че ли беше по-малък отколкото към тази малка и стояща като статив фигурка. 
И точно тази глезотийка бързо се изяде, а вкусните ядки останаха да стоят самотно без красивата си обвивка.
Следователно понякога може и да се поглезим с нещо малко по - различно от ежедневното. 
За да се направят тези купички са необходими следните

ПРОДУКТИ 

За 2 кашкавалени купички

300гр. твърд кашкавал
тиганка с незалепващо покритие
чаша или дълбока купичка

За пълнежа

200гр. печени орехови ядки

ПРИГОТВЯНЕ

Ядките са предварително изпечени без сол. Кашкавалът се настъргва на ренде. Количеството се разпределя за две купички.
Тиганът се загрява и в него се слагат кашкавалените стърготини. Тиганът не трябва да се покрива плътно с кашкавал. Просто небрежно се разхвърля кашкавала по тавата, така че да останат празни пространства тук там. 





Когато кашкавалът се разтопи бързо се обръща върху чаша или купичка,обърнати надолу с отвора. Взима се салфетка и с нейна помощ се притиска силно,за да може кашкавалът да заеме формата на съда.


Когато кашкавалът  се охлади се обръща и в образувалата се купичка се поставят ядките. 
По същия начин се прави и другата купичка.
Внимание: Когато кашкавалът се разтопи не бива да се изчаква много, защото ако стои дълго в тигана, кошничката след охлаждане е доста твърда и може трудно да се яде.😏




Добра компания за този деликатес е някакъв концетрат.

ДОБЪР АПЕТИТ!



Коментари

Популярни публикации