МРАМОРЕН ЧИЙЗКЕЙК "СВЕТЛАНА"



Идеята и превода на рецептата са на моята приятелка Светлана  Росалес. Нейните изделия са винаги практични и добре изглеждащи.Чийзкейкът е без печене, както множесво други подобни сладкиши. Онова , което прави впечатление е,  че продуктите са съчетани и синхронизирани,което гарантира доста осезателен приятен вкус. 
В рецептата е уточнен и диаметъра на формата. Това означава,че пропорциите могат да се променят. Има възможност и за импровизации.
Направих чийзкейка с известни промени в пропорциите и това не се отрази нито на вида, нито на вкуса.
Аз предлагам моите пропорции,защото и формата ми е по-голяма /24 см./и защото резултатът беше много добър.
Моята идея е да се оформи бордюр от вафли-пурички. 

ПРОДУКТИ

За основата
150гр.меки маслени бисквити
75гр. краве масло
3с.л.сладкарска сметана

За крема

крем - сирене750гр.
2 с.л.пудра захар
100мл.течна сметана
15гр.желатин
5-6 с.л. вода
100гр.течен шоколад

За бордюра на тортата
2 опаковки вафли пурички


ПРИГОТВЯНЕ



Изпълняват се следните стъпки.


Бисквитите се слагат в найлонов плик и с точилка се ронят на трохи.


Слагат се в съд и към нях се прибавя маслото и сменаната.



Продуктите се смесват добре.


сместта се разпределя равномерно по дъното.Притиска се с бутилка за рамномерно разпределяне.


Следва подреждането на вафлените пурички по стените на формата.


Подреждавето е както е показано-едната шоколадова половинка надолу, другата нагоре.


Докато се подреди бордюр във формата.
Съдът се длага в хладилника ,за да се стегне. През това време се приготвя горната смес.




Маскарпонето се поставя в съд.



Прибавя се течната сладкарска сметана.




Желатинът се разтваря във водата и се разтопява на водна баня.




Слагат се една две лъжици от сместта към разтворения желатин и последният се прибавя към основната смес





За да се получат 3 различни по цвят смеси,общото количество се разделя на три в различни съдове.


Във всеки съд се слага по лъжица от съответната смес .Така равномерно се разпределя цялата смес.



Едната смес остава бяла,като към нея се прибавя захарта.Другите смеси не се нуждаят от захар.Шоколадът и дулсе делече са достатъчно сладки.



Към другата се прибавя дулсе делече и се разбърква.


Към третата се поставя течен шоколад ,към който е прибавена чаена лъжица сухо кафе.




Формата се изважда от хладилника и започва подреждането на смесите.Подробностите могат да се видят тук




Следва разбъркване на различните цветове смеси.
Формата се поставя отново в хладилника , за да се стегне.



Чийзкейкът е външно красив.


и много вкусен





ДОБЪР АПЕТИТ!


Коментари

Популярни публикации