ДОНАТИ С БОРОВИНКИ



Донатите обикновено се наричат понички,но печеният вариант принадлежи по-скоро към кексчетата.
Донатите са известни още в Древен Рим и са се правили по време на честването на края на зимата. Сладкишите са взаимствани вероятно от арабската кухня и се появяват в Полша в солен вариант.
Освен в Полша ,поничките са известни в Германия, Франция и Финландия.
Моите сладкишчета не са точно пържени,а печени понички и са вкусни и пухкави като оригиналните донати и затова са наречени така.

ПРОДУКТИ

За тестото
3 яйца 80гр.захар
80гр.масло
1бакпулвер
300гр.боровинки
250гр.брашно
За глазурата
200гр.шоколад
200гр. сладкарска сметана

За поръска

захарни фигурки
кокосови стърготини
орехови ядки






Продуктите се смесват.Към боровинките се прибавя захарта и разбитите яйца.Стопява се маслото и се добавя към сместта.Накрая се прибавя 
брашното , пресято с бакпулвера. Получава се тъмно виолетова смес.


Разпределя се във формичките.


Пече се на 200°C около 15 минути.


За глазурата сметаната се загрява.
Начупва се шоколада и се прибавя към сметаната. С получената смес се заливат донатите.


Поръсват се с захарни фигурки.


Някои могат да се поръсят с кокосова или орехова поръска.


Подреждат се върху решетка.


ДОБЪР АПЕТИТ!










Коментари

Популярни публикации