ЗАЕШКО С КАРТОФИ И ПРЕСЕН ДАФИНОВ ЛИСТ


Див заек приготвям обикновено през зимата. Във фризера обаче се подвизаваше още едно пакетче от зимните ни запаси.
В навечерието на ловния сезон ,беше крайно време да се сготви, защото ловната страст на съпруга ми нямаше да пропусне да се изяви и през новия сезон.
До сега приготвях пържен заек или заешко задушено. Този път реших да бъде заешко с картофи.



Не знам как ми хрумна, но минавайки покрай дафиновото ни храстче,реших да си набера няколко листчета от него. 
Венага след това ме озари идеята да ги сложа в ястиено, което вече вреше на котлона. Оказа се ,че е много подходяща подправка,която придава на варивото чудесен вкус. 
Направих ястието на принципа на телешкото варено. Нямаше запръжка, дори не използвах препечено брашно. Получи се много вкусно ястие.

ПРОДУКТИ

600гр. месо от див заек
2 моркова 
1глава лук
3 дафинови листа
1телешки бульон
1ч.л.черен пипер
1 ч.л.суха подправка за варено месо
1 корен пъщърнак
2 стърка целина
4 малки картофа /250гр./
1люто чушле
1с.л. вегета
3 с.л.зехтин
2 литра вода

ПРИГОТВЯНЕ

Месото се измива добре и се оставя от вечерта в разтвор от 1л.вода,1/4лимон с кората,за са се предотврати миризмата от фризера.
На друтия ден месото се отцежда от течноста и се нарязва на порции.


Най напред се залива с 2 литра вода и се нарязва лука и морковите. Добавя се зехтина.Слагат се подправките с изключение на дафиновият лист и се оставя ястието за ври около час в тенджера под налягане. Добавят се картофите и дафиновият лист и отново се връща на котлона за още 20 минути.


Сервира се заедно с обилно количество магданоз.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации