ТРАДИЦИОННА БАНИЦА С ЯЙЦА ,СИРЕНЕ И ЛАПАД


Традиционната баница е любима на моята свекърва. Направих я за рожденния и ден. На 2 август тя навърши 94 години. От опит знам,че тя би се зарадвала повече на баница отколкото на торта и затова направих такава със сирене и лапад. Това е подходящо за сезона. Но най-вече е важно това, че зарадвах един възрастен човек,една жизнерадостна и обичаща традиционните неща майка,баба и прабаба. Нека е здрава и все така обичана.

ПРОДУКТИ

500 гр кори за баница
100 мл. мазнина/олио и краве масло/
За плънката 
250 гр.сирене
2 яйца
връзка лапад
1/4ч.л.сол за лапада
За заливка
1 яйце
1/4 ч.ч.газирана вода

ПРИГОТВЯНЕ



Яйцата и сиренето се смесват.

Лападът се нарязва на тънки лентички.


Тавата, в която ще се пече баницата се покрива с хартия за печене.


Корите се разгъват и първата кора се намазва с мазнина. Обръща се върху втората. Отново се маже с мазнина.


От  по-късата страна на кората се слага плънката от сирене.


Поръсва си лапад по цялата кора.


Навива се от късата кора на рулото. Хващат се две кори,от които се получава рулото. Подрежда се в тавата.


Така се процедира и с другите кори.


Яйцето се разбива,прибавя се останалата мазнина и газираната вора. С тази смес се поливат корите отгоре.


Баницата се пече на 200°С около 30 минути. 


Завива се с мокра кърпа,за да омекне.


Нарязва се на малки парчета.


Честит рожден ден,майко,бабо и прабабо!


И на всички останали




ДОБЪР АПЕТИТ!

.

Коментари

Популярни публикации