ПРЯСНА РИБА ПЛАКИЯ


Това ястие съм запомнила от детството си. То е от малкото неща, които умееше да приготвя баща ми. Но затова пък ставяше много вкусно. И тогава сосът се преготвяше от домашни домати, които родителите ми отглеждаха в градината.
Рибата обаче се купуваше и обикновено беше скумрия.


Сега ние със съпруга ми отгглеждаме минимално количество домати за собствени нужди. Най-хубавият сос става от продълговати доматчета. Ние отглеждаме сорт"Рома". Те са месести и съдържат малко количество вода. А това е от голямо значение за добрата консистенция на соса.



Рибата е уловена от съпруга ми- речен "Клен". Това е едно от върховите му постижения в риболова.Рибата тежеше 1кг. и 200гр. Изваждането и от водата не е било много леко. За тази цел нашият риболовец е ползвал помощта на свой колега. Част от рибата сготвих, другата за сега замразихме. 
Най-важното е, че се получи чудесно ястие.

ПРОДУКТИ

500 гр. риба
1,5 кг домати "Рома"
1 равна ч.л. сол
150 мл. олио
1/2ч.л. черен пипер 2-3 
дафинови листа
чесън и магданоз

ПРИГОТВЯНЕ




Рибата се нарязва на порции,посолява се и се запържва в мазнината. Подрежда се в тава/d= 18 см /.


Сосът се приготвя като се попарват доматите и се обелват. Смилат се на месомелачка или кухненски робот. Посолява се с останалата сол.


 Доматеният сос се смесва с олиото, останало от пърженето и се излива въху рибата в тавата.  Може и обратно. Сосът да се постави в тавата и да се подреди рибата отгоре. 


Подрежда се и дафиновият лист. Моят беше пресен от домашнато дафиново дърво. 



В края на печенето се изваждат дафиновите листа.


Ястието се посолява обилно 


с черен пипер. Пече се около 20 минути на 180°С.


Овкусява се с чесън и магданоз.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации