ДРАГОДАНСКА ПЪРЖЕНИЦА





Това ястие е типично за югозападна България. Обикновено се приготвя от пържени чушки и доматено пюре. 


Миналата година показвах салата,която се приготвя в с. Драгодан по специфичен начин. Сега искам да покажа как се прави пърженица по драгодански.  За разлика от традиционната,тази се прави с добавка на кромид лук. Той придава много приятен вкус на ястието. За разлика от традиционната пърженица,тук не се слагат  яйца. 
Драгоданската пърженица е изключително вкусна и ароматна и винаги се хапва с удоволствие.

ПРОДУКТИ
1 кг. тънки чушки/бяла капия или
 чорбаджийски чушки/.
2 кг. домати"Рома"
3 с. л. олио
1/2 кг. кромид лук
1/2 глава чесън
магданоз
1 ч.л.сол.
1 ч.л.захар

ПРИГОТВЯНЕ



Чушките се нарязват, посолявят и се запържват в 2/3 от олиото.


Добавя се  нарязания крамид. Отново се посолява. Запържва се заедно с чушките.



Доматите се попарват с топла вода и се обелват. Смилат се в робота или се нарязват на дребни късчета. Получения доматен сос се добавя към останалите продукти. 


Добавя се и останалото олио и се пържи около 10 минути. Ако има нужда се посолява Добавя се захарта.
Отстранява се от котлона и се овкусява с чесън и магданоз.


ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации