ЛЯТНО КИСЕЛО ЗЕЛЕ С ФАЗАН
Типично за лятото е прясното зеле. Но понякога ни обхваща носталгия за киселото и ароматно зеле грижливо съхранено на хладно. Тогава се сещаме да бабината или мамина технология за приготвяне на кисело зеле, което да сготвим и през лятото.
Такава практика има сестра ми и всяко лято си приготвям малко количество зеле по нейната технология. И като добавим съхранения дивеч във фризера се получава чудесно лятно ястие.
ПРОДУКТИ
1 голяма глава кисело зеле
1 птица дивеч или 1 пиле
250 гр. бекон
1 с.л черен пипер.
2-3 с.л.червен пипер
3-4 дафинови листа
1 люто чушле
100 мл олио
ПРИГОТВЯНЕ
Няколко дни преди готвене се налага зелето. Нарязва се на едри късчета и добре се осолява. 1с.л. сол е достатъчна.
Зелето се поставя в малка кофичка или голяма тенджера. Долива се вода и се слага голяма чиния,която да го ограничава да излиза над водата.
Когато зелето е готово за готвене се отцежда от водата.
Птицата се сварява
и нарязва на порции.
Част от зелето се поставя в тенжерата за готвене. Добавя се черен , червен пипер и олио.
Отгоре се слага дафинов лист.
Подрежда се част от месото и бекона.
Отново се покрива със зеле и подправки. Следва месо и бекон,олио. Отгоре се покрива само със зеле , което е овкусено с подправки. Слага се и лютата чушка. Зелето се вари 60 минути в тенджера мулти кукър или 30 минути в тенджера под налягане.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар