МУСАКА С КАРТОФИ И ОРИЗ СЪС СЪРНЕШКА КАЙМА





Мусаката е любимо ястие у дома. Досега съм показвала такова в патладжан и класическа мусака. Но не по-малко вкусна е и в съчетание на картофи и ориз.

ПРОДУКТИ

За мусаката

700 гр. картофи
100 гр. ориз
500 гр. сърнешка кайма
2 глави лук
2 моркова
1 люто чушле
1 сладка чушка

1 ч.ч.доматено пюре или нарязан домат
1 литър гореща вода

Подправки

1/2 връзка магданоз
1/2 вр. копър
1 телешки бульон
1 ч.л.черен пипер
1 ч.л. чубрица
2  щ. риган




За заливката

3 яйца
2 щ.сол.
400 гр.кисело мляко


ПРИГОТВЯНЕ


Зеленчуците се нарязват и задушават в тиган.Прибавя се каймата, която също се задушава.


Слага се доматеното пюре и подправките. Добавя се и ориза.


На дъното на тавичка се слагат нарязаните картофи. Отгоре се изсипва плънката от зеленчуци месо и ориз.


Разбърква се, за да се смесят картофите с плънката. Налива се горещата вода.


Ястието се пече до готовност /около 30 мин./


Заливката се приготвя като яйцата се разбиват със солта до сгъстяване.


Постепенно се налива киселото мляко и пак се разбива.


Залива се готовата мусака. Пече се още 10-15 минути.


ДОБЪР АПЕТИТ!



Коментари

Популярни публикации