КЛАСИЧЕСКА СУРОВА ТУРШИЯ


Нарекох туршията си класическа, защото е позната от незапомнени времена. Правеше я баба ми по майчина линия само със сол.
 По този начин са я правили и много други баби и майки. Баба ми по бащина линия и свекърва ми я правеха с оцет. 

Но като че се е наложила най-много туршията само със сол. Днес така се приготвя киселото зеле. Тук се разчита на ферментация на зеленчуците потопени във вода и добре осолени. 

Именно такава туршия само със сол споделям сега. Рецептата е отново на Валентина Гаспарио-Донева от клипчето и за бърза сурова туршия.

ПРОДУКТИ
за една кофа от 10 литра

3 кг. зеле
500 гр. моркови
500 гр. краставички-курнишони
1 малка глава червено цвекло
1 глава чесън
3 клонки кервиз
30 гр.  морска сол на всеки литър вода
или 180 гр.сол за 6 литра вода

ПРИГОТВЯНЕ



Зелето се нарязва на едри късчета и се измива



Краставичките се почистват и измиват.


Морковите се почистват и измиват. Нарязват се на едри късчета.


Цвеклото се обелва, измива и нарязва.


На дъното се поставят няколко късчета зеле.


Добавят се моркови


краставички и цвекло . Овкусява се с нарязан чесън. Отново се слага зеле,моркови,краставички,цвекло и чесън до изчерпване на продуктите.


Най-отгоре се подрежда само зеле.


Отмерват се 30 гр. морска сол и се разтварят в 1 л. хладка вода. Слагат се при зеленчуците. И така се процедира до напълване на кофата с вода. Общо се събраха 6 л.вода.


Отгоре се поставя чиния и се притиска, за да останат зеленчуците под водата.


Туршията престоява така около 12 дни и е готова. Ако времето е топло колкото и да е хладно помещението ферментацията трябва да се пресече.


На това количество туршия се поставя 10 гр.  натриев бензоат. В малко от затопления сок /1ч.ч./ се разтваря бензоата и се прибавя към туршията.


Класическата сурова туршия е готова за консумация .

ДОБЪР АПЕТИТ!

Адаптирано от https://m.youtube.com/watch?v=zW56pEsC2EU

Коментари

Популярни публикации