КЛАСИЧЕСКА СУРОВА ТУРШИЯ
Нарекох туршията си класическа, защото е позната от незапомнени времена. Правеше я баба ми по майчина линия само със сол.
По този начин са я правили и много други баби и майки. Баба ми по бащина линия и свекърва ми я правеха с оцет.
Но като че се е наложила най-много туршията само със сол. Днес така се приготвя киселото зеле. Тук се разчита на ферментация на зеленчуците потопени във вода и добре осолени.
Именно такава туршия само със сол споделям сега. Рецептата е отново на Валентина Гаспарио-Донева от клипчето и за бърза сурова туршия.
ПРОДУКТИ
за една кофа от 10 литра
3 кг. зеле
500 гр. моркови
500 гр. краставички-курнишони
1 малка глава червено цвекло
1 глава чесън
3 клонки кервиз
30 гр. морска сол на всеки литър вода
или 180 гр.сол за 6 литра вода
ПРИГОТВЯНЕ
Зелето се нарязва на едри късчета и се измива
Краставичките се почистват и измиват.
Морковите се почистват и измиват. Нарязват се на едри късчета.
Цвеклото се обелва, измива и нарязва.
На дъното се поставят няколко късчета зеле.
Добавят се моркови
краставички и цвекло . Овкусява се с нарязан чесън. Отново се слага зеле,моркови,краставички,цвекло и чесън до изчерпване на продуктите.
Най-отгоре се подрежда само зеле.
Отмерват се 30 гр. морска сол и се разтварят в 1 л. хладка вода. Слагат се при зеленчуците. И така се процедира до напълване на кофата с вода. Общо се събраха 6 л.вода.
Отгоре се поставя чиния и се притиска, за да останат зеленчуците под водата.
Туршията престоява така около 12 дни и е готова. Ако времето е топло колкото и да е хладно помещението ферментацията трябва да се пресече.
На това количество туршия се поставя 10 гр. натриев бензоат. В малко от затопления сок /1ч.ч./ се разтваря бензоата и се прибавя към туршията.
Класическата сурова туршия е готова за консумация .
ДОБЪР АПЕТИТ!
Адаптирано от https://m.youtube.com/watch?v=zW56pEsC2EU
Коментари
Публикуване на коментар