ПЕЧЕНО КЬОПООЛУ
Съществува твърдение, че между пинджур и кьопоолу няма разлика в съдържанието, а това е въпрос на различно наименование на един и същ продукт. В сръбската кухня той се нарича пинджур , а в българската кухня-кьопоолу. Но ако се замислим българсото кьопоолу е от смляни чушки, домати и патладжан, докато при пинджура същите се нарязват. В отделни случаи кьопоолуто се прави само от зелени чушки и домати, а пинджурът само от червени чушки и домати.
Но колкото и да са еднакви или различни тези две разядки съществуват и са много вкусни.
Кьопоолуто в повечето случай се вари на огнище, но може и да се изпече .
Именно такаква разядка показвам сега.
ПРОДУКТИ
3 кг. червени чушки
1 кг. зелени чушки
3 кг.червени домати
2 кг. патладжани
За овкусяване
1 с.л.сол
1 с.л.захар.
1 с.л. оцет
1 ч.ч. олио
1 гл.чесън
1 връзка магданоз
Чушките се пекат.
Обелват се .
Смилат се в блендър.
Патладжаните се пекат и нарязват.
Смилат се в блендър.
Доматите се пекат и обелват.
Смилат се.
Разядката се разбърква и се слага във фурната
Пече се като често се разбърква. След изваждане от фурната кьопоолуто се овкусява с солта,захарта , оцета и сгорещенато олио.
Приготвят се чесъна и магданоза.
Поставят се в кьопоолуто и се разбърква.
Пълнят се буркани.
Изваряват се 15-20 минути.
Прибират се на хладно.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Коментари
Публикуване на коментар