ПЕЧЕНО КЬОПООЛУ


Съществува твърдение, че между пинджур и кьопоолу няма разлика в съдържанието, а това е въпрос на различно наименование на един и същ продукт. В сръбската кухня той се нарича пинджур , а в българската кухня-кьопоолу. Но ако се замислим българсото кьопоолу е от смляни чушки, домати и патладжан, докато при пинджура същите се нарязват.  В отделни случаи кьопоолуто се прави само от зелени чушки и домати, а пинджурът само от червени чушки и домати. 
Но колкото и да са еднакви или различни тези две разядки съществуват и са много вкусни. 
Кьопоолуто в повечето случай се вари на огнище, но може и да се изпече .
Именно такаква разядка показвам сега.


ПРОДУКТИ

3 кг. червени чушки
1 кг. зелени чушки
3 кг.червени домати
2 кг. патладжани

За овкусяване

1 с.л.сол 
1 с.л.захар.
1 с.л. оцет
1 ч.ч. олио
1 гл.чесън
1 връзка магданоз



Чушките се пекат.


Обелват се .


Смилат се в блендър.


Патладжаните се пекат и нарязват.


Смилат се в блендър.


Доматите се пекат и обелват.


Смилат се.


Разядката се разбърква и се слага във фурната



Пече се като често се разбърква. След изваждане от фурната кьопоолуто се овкусява с  солта,захарта , оцета и сгорещенато олио.


Приготвят се чесъна и магданоза.


Поставят се в кьопоолуто и се разбърква.


Пълнят се буркани.


Изваряват се 15-20 минути.


Прибират се на хладно.



ДОБЪР АПЕТИТ!

Коментари

Популярни публикации